Kulturi i sportu u KS manje novca
0

Hadžihafizbegović: Učinjena je civilizacijska nepravda

Piše: Nedžad Jamaković
Emir Hadžihafizbegović
Emir Hadžihafizbegović
Skupština Kantona Sarajevo u četvrtak je usvojila Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2011. godinu kojim su izdaci za kulturu umanjeni oko 1,5 miliona KM.

Umjetnici su digli svoj glas, nazivajući ovaj čin ugrožavanjem jednog od osnovnih prava čovjeka, prava na kulturu i slobodu izražavanja.

"Ako je kultura jedan od osnova identiteta svakog društva, postavlja se pitanje da li i aktuelne vlasti u KS daju svoj doprinos kontinuiranom uništavanju identiteta ovog grada, ali na prvom mjestu i države BiH. Ponekad se čini da jedino što svi zajedno možemo da uradimo (sada kad smo ponovo suočeni sa rezultatima našeg vlastitog glasanja) je da i dalje postižemo vanserijske uspjehe širom svijeta, ali i kod kuće, uprkos ovakvim diverzijama koje nam vlastita 'vlast' priređuje", navela je za Sarajevo-x.com književnica Melina Kamerić.

Odgovore smo potražili i kod bivšeg i aktuelnog ministra kulture i sporta KS, Emira Hadžihafizbegovića i Ivice Šarića. "Ovdje se ne radi o nedostatku novca, već o nedostatku razumijevanja", istakao je Hadžihafizbegović za Sarajevo-x.com.

Ključan je pad iz 2008.

"Ja mislim da je u startu, osnivanjem Kantona, napravljena greška. Tad je, naime, načinjena civilizacijska nepravda time što je za Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojen skroman procenat iz budžeta. Teško je kasnije bilo popravljati takvu odluku. Ipak, ključna je bila 2008. godina kad je budžet ovog ministarstva pao za više od 30 posto. Ja tada nisam mogao ništa napraviti jer sam bio usamljen, a to je bila odluka Vlade. Isto tako, mislim da ni sad ništa nije do ministra Šarića i da se on lavovski bori".

Hadžihafizbegović je dodao kako u Kantonu ne postoji ambijent u kojem bi se prepoznali kultura i sport kao prvi promotori Sarajeva i države BiH. Naveo je slikovit primjer prema kojem Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ima godišnju tranšu kao kompletno Ministarstvo kulture i sporta KS, što je nazvao apsurdom.

Aktuelni ministar kulture i sporta KS, Ivica Šarić, napominje kako je danas usvojen Nacrt budžeta, što nikako ne znači da je smanjenje izdvajanja za kulturu i sport konačno.

"Ostala je još javna rasprava u koju će se moći uključiti svi kojih se tiče ovo pitanje. Optimista sam i mislim da ćemo u narednih 21 dan vratiti budžet Ministarstva na nivo iz prošle godine, odnosno vratiti iznos koji bi bio umanjen ovim nacrtom", kaže Šarić.

Ukinuto sjajno rješenje

On je također ključnim okarakterisao pad izdvajanja za Ministarstvo u 2008, te naveo kako je pozitivno što su se umjetnici oglasili.

"Ovdje se uglavnom spominje kultura, međutim, ja bih istakao i da je sport već godinama zakinut. Radi se o tome da je osnivanjem države BiH ukinuto sjajno rješenje kojim se iz igara na sreću izdvajao procenat za sport. To bi se moralo vratiti kako sport i sportisti u BiH ne bi trpjeli", istakao je Šarić.

Dodat ćemo još izjavu direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu, Gradimira Gojera, koji je za Sarajevo-x.com komentarišući usvajanje ovakvog Nacrta budžeta KS kazao:

"Ovdje se radi o demontaži kulture, odnosno o demontaži grada Sarajeva i države BiH. U svakom slučaju, krajnje neodgovoran čin".