{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžić: U oktobru 2014. BiH preuzima kontrolu svog zračnog prostora

5.9.2013. u 15:43
0
38
Hadžić: U oktobru 2014. BiH preuzima kontrolu svog zračnog prostora
0
Hadžić: U oktobru 2014. BiH preuzima kontrolu svog zračnog prostora
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić, resorni entitetski ministri i direktori nadležnih direkcija za kontrolu bh. zračnog prostora, na sastanku održanom u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, utvrdili su da će oktobar 2014. godine biti konačni rok za preuzimanje kontrole letenja nad bh. nebom.
"U proteklih godinu dana nadležna ministarstva, BHANSA, FED CAD, RS CAD i BHDCA ispunili su sve uslove da BiH u oktobru naredne godine preuzme kontolu letenja nad svojim nebom. Sedam godina od usvajanja Strategije upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, 1. novembra ove godine izvršit će se integracija FED CAD-a i RS CAD-a u BHANSA-u, čime će se zadovoljiti svi uslovi da 6. marta 2014. godine preuzmemo kontrolu nad donjim dijelom našeg neba, a u oktobru 2014. godine preuzet ćemo potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Današnji sastanak potvrda je uspješnog rada državnog i entitetskih ministarstva na projektu čija se realizacija godinama odgađala“, rekao je Hadžić.

Sredstva za finansiranje BHANSA-e osiguravaju se iz sredstava ostvarenih od preleta, a koje pružaocu usluga kontrole zračnog prometa doznačava EUROCONTROL (Evropska agencija za sigurnost zračne plovidbe).

Preuzimanjem kontrole zračnog prostora iznad teritorija Bosne i Hercegovine i ostvarivanjem prihoda po tom osnovu, entitetske vlade će se osloboditi obaveza koje sada imaju prema entitetskim direkcijama civilne avijacije u ukupnom iznosu od oko 10 miliona konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, 7. maja 2012. godine uspješno je testiran sistem i mreža za preuzimanje kontrole letenja bh. nebom u sklopu ATM projekta.

Ministar Hadžić je sa resornim ministrima razgovarao i o relizaciji Projekta "Obnova i modernizacija plovnog puta rijeke Save“ koji će finansirati Svjetska banka. U narednom periodu je dogovoreno održavanje zajedničkog sastanka sa predstavnicima Svjetske banke.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: