BiH
0

Hadžić: U oktobru 2014. BiH preuzima kontrolu svog zračnog prostora

Klix.ba
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić, resorni entitetski ministri i direktori nadležnih direkcija za kontrolu bh. zračnog prostora, na sastanku održanom u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, utvrdili su da će oktobar 2014. godine biti konačni rok za preuzimanje kontrole letenja nad bh. nebom.

"U proteklih godinu dana nadležna ministarstva, BHANSA, FED CAD, RS CAD i BHDCA ispunili su sve uslove da BiH u oktobru naredne godine preuzme kontolu letenja nad svojim nebom. Sedam godina od usvajanja Strategije upravljanja zračnim prostorom Bosne i Hercegovine, 1. novembra ove godine izvršit će se integracija FED CAD-a i RS CAD-a u BHANSA-u, čime će se zadovoljiti svi uslovi da 6. marta 2014. godine preuzmemo kontrolu nad donjim dijelom našeg neba, a u oktobru 2014. godine preuzet ćemo potpunu kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Današnji sastanak potvrda je uspješnog rada državnog i entitetskih ministarstva na projektu čija se realizacija godinama odgađala“, rekao je Hadžić.

Sredstva za finansiranje BHANSA-e osiguravaju se iz sredstava ostvarenih od preleta, a koje pružaocu usluga kontrole zračnog prometa doznačava EUROCONTROL (Evropska agencija za sigurnost zračne plovidbe).

Preuzimanjem kontrole zračnog prostora iznad teritorija Bosne i Hercegovine i ostvarivanjem prihoda po tom osnovu, entitetske vlade će se osloboditi obaveza koje sada imaju prema entitetskim direkcijama civilne avijacije u ukupnom iznosu od oko 10 miliona konvertibilnih maraka.

Podsjećamo, 7. maja 2012. godine uspješno je testiran sistem i mreža za preuzimanje kontrole letenja bh. nebom u sklopu ATM projekta.

Ministar Hadžić je sa resornim ministrima razgovarao i o relizaciji Projekta "Obnova i modernizacija plovnog puta rijeke Save“ koji će finansirati Svjetska banka. U narednom periodu je dogovoreno održavanje zajedničkog sastanka sa predstavnicima Svjetske banke.