BiH
17

Hadžić: Goražde će biti povezano putnim pravcem sa Sarajevom i Srbijom

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas je sa predstavnicima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Sa premijerom Emirom Fraštom, predsjedavajućim Skupštine Suadom Došlom i ministrima u Vladi razgovarao o izgradnji transportne i saobraćajne infrastrukture te o definisanju prioritetnog putnog pravca koji će ovaj kanton povezati sa Sarajevom i uvezati ga u evropsku mrežu puteva.

"Došli smo na poziv premijera i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da damo obećanje i postignemo saglasnost da ćemo se ozbiljnije posvetiti problemima ovog kantona. Suština je da odlučimo šta je to ustvari opredjeljenje Vlade BPK Goražde kada je riječ o evropskim koridorima.

To znači da ćemo u prvoj fazi definisati ili revidirati koridore, da ćemo ih usaglasiti sa realnim potrebama a to je povezivanje ne samo Sarajeva i Goražda, već povezivanja i sa Srbijom kroz evropske koridore u nastojanju da Goražde postane neka vrsta čvorišta istočnog i jugoistočnog dijela, koji onda ide u pravcu i koridora 5C", rekao je Hadžić.

Ministar Hadžić izrazio je uvjerenje da će se putem konkretnih projekata, koji su lokalnog karaktera, zajedno sa Vladom Federacije BiH pokazati da stvari u ovom kantonu mogu ići na bolje.

"Podaci govore da je 200 miliona KM prihoda koji se u ovom trenutku ostvaruju u ovom kantonu, razvoj i rast indrustrijske zone, broj uposlenih, najbolja preporuka da trebamo ovdje ulagati", kazao je u ministar Hadžić.

Učesnici sastanka posjetili su i Industrijsku zonu Vitkovići gdje će, zajedničkim sredstvima vlada BPK i Federacije, te državnog Ministarstva, biti izgrađena raskrsnica kružnog toka, navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.