BiH
0

Hadžić: BiH spremna za sporazum o vazdušnom saobraćaju s Kinom

FENA
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić primio je danas u Sarajevu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Wanga Fuguoa i razgovarao o produbljivanju poslovne saradnje dviju zemalja u oblastima transporta i telekomunikacija.

Ministar Hadžić je rekao da je Bosna i Hercegovina veoma zainteresirana za produbljivanje saradnje s NR Kinom u ovim oblastima te je izrazio spremnost bh. strane da se čim prije zaključi sporazum o vazdušnom saobraćaju s NR Kinom.

Ambasador Fuguo je informirao ministra Hadžića o rezultatima Poslovnog foruma država srednje i istočne Evrope i NR Kine održanog u Varšavi.

Upoznao je ministra Hadžića o aktivnostima NR Kine na formiranju sekretarijata za saradnju sa zemljama srednje i istočne Evrope, stalnim tijelom za koordinaciju aktivnosti s ovim regijama, s fondom od 10 milijardi američkih dolara.

Ambasador Fuguo je naglasio da je dokumentom Promocija prijateljske saradnje sa zemljama srednje i istočne Evrope jedna od ključnih definiranih oblasti saradnje transport, te izrazio očekivanja da će Bosna i Hercegovina delegirati svoje stručnjake u zajednički savjetodavni komitet za transport NR Kine i zemalja srednje i istočne Evrope.

Ministar Hadžić je naglasio da oblast transporta ima značajan potencijal za jačanje poslovne saradnje dviju zemalja, te je istovremeno temelj ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.

On je, putem Ambasade NR Kine u BiH, uputio poziv kineskim korporacijama da se uključe u aktivnosti izgradnje autoputa na koridoru 5-C i drugim infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.