Detalji s ročišta
79

Hadžibajrićeva odbrana objašnjavala otkud mu stotine hiljada KM, a tužitelji iznijeli svjedočenje uposlenice općine

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Asim Crnalić, advokat Ibrahima Hadžibajrića, kaže da je prijedlog Tužilaštva KS o pritvoru opsežan i proteže se na 123 stranice.
Stava je da Tužilaštvo koristi dokaze koji se ne mogu koristiti u postupku u vidu analize MUP-a KS Sky aplikacije koja nema značaj za ovaj postupak, jer se dokaz ne može prikupiti bez sudskog naloga.

Navodi da niko nije ovlašten da tumači razgovor privatne komunikacije te još jednom naglašava zakonitost Sky aplikacije kao dokaznog materijala.

"Branjenik se spominje u aplikaciji pod nadimkom koji ne koristi", dodaje Crnalić.

Advokat Asim Crnalić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Advokat Asim Crnalić (Foto: I. Š./Klix.ba)

O navodnom mitu u iznosu od 150.000 KM kaže da je zapravo riječ o 145.000 KM ali da je riječ o zajmu.

O novcu koji je pronađen kod Hadžibajrića kaže da je 50.000 eura koji su pronađeni dugogodišnja štednja sa suprugom. 60.000 KM je iznos od razlike prodanih i kupljenih stanova koji je ostao te je digao kredit od 50.000 KM.

Još jednom naglašava da nijedan dokaz iz prijedloga koji je dostavljen ne dokazuje teze Tužilaštva KS da postoje uslovi za izricanje mjere pritvora.

Ibrahim Hadžibajrić je o svojoj imovini rekao da ima stan koji je naslijedio od oca gdje i živi i stan na Skenderiji te da je imao dva stana na Bjelavama i Šipu, pa ih je sa suprugom prodao za ukupno 340.000 KM.

Dodaje da je digao kredit od 50.000 KM u Unicredit banci i ima još dvije rate da otplati. Na računu trenutno ima 101.000 KM (razlika od stanova) i još 50.000 eura ušteđevine.

Tužilaštvo je u dokaznim materijalima spomenulo svjedočenje izvjesne A. A. koja je bila uposlenica Općine Stari Grad. Ona je rekla da je na nalog Hadžibajrića falsifikovala obrasce CIK-a za osnivanje njegove stranke Nezavisna bh. lista, koristeći podatke s Pala, a to je uradila kako bi dobila posao u Općini.

Navedeno je i kako je direktor Poreske uprave Hadžibajrićev punac.

Ročište se nastavlja, a tužitelji će iznijeti dokaze protiv osumnjičene Alme Destanović.