Sastanak sa zaštitnicima životinja
414

Hadžibajrić zatražio izvinjenje: Mi sklanjamo pse s ulica, a vi se brinite o njima

Klix.ba
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić održao je danas hitni sastanak sa predstavnicima Udruženja za zaštitu životinja. Više od 500 optužujućih e-mailova pristiglih tokom vikenda na načelnikovu adresu u kojima se neargumentovano optužuje za uklanjanje pasa sa teritorije Starog Grada bili su dovoljni za sazivanje sastanka kako bi se razjasnila situacija.

"Iako je Općina Stari Grad jedina koja je ispoštovala sve obaveze po pitanju provođenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i do sada izdvojila 125.000 KM za sterilizaciju životinja i rad azila, proteklog vikenda pojavile su se špekulacije i netačne informacije o uklanjanju pasa, koje je načelnik oštro demantovao", soapćeno je iz Press službe Općine Stari Gradu u Sarajevu.

Predstavnici udruženja za zaštitu životinja "Život", "Av-mau", "Spas", "Avlijaneri", "Save the animals now", "Help animals" i "Life is life" iznijeli su svoje sumnje po pitanju sudbine pasa smještenih u azilu Hreša.

Prema riječima Jelene Paunović iz udruženja "Život", pomenuta udruženja su dobila nezvaničnu informaciju da je Općina Stari Grad platila 30.000 KM za rad azila u Hreši, dok je Milena Malešević iz udruženja "Spas" optužila šintere iz Hreše da odvode pse sa Bistrika u ovaj azil i drže ih u nehumanim uslovima, pritom koristeći šmrkove vode.

"Psi leže na zaleđenim površinama, izgladnjeli, a mi smo neke od njih izvukli bez odobrenja i odveli ih", rekla je Malešević.

"Ova općina je jedina u Kantonu Sarajevo koja je prošle godine uplatila Murai komercu ukupno 70.000 KM za uklanjanje pasa sa ulica Starog Grada i odvođenje u azil u Prači. Osim toga, dali smo 5.000 KM za sterilizaciju pasa u prošloj godini i planirali smo 20.000 KM i za ovu godinu, te 30.000 KM za azil u Hreši. Jako sam neugodno iznenađen nedobronamjernim pričama koje je plasirao neko iz ovih udruženja i tražim od vas da, kao što ste naručili 543 e-maila sa kritikama i lažima, sada dobijem isto toliko izvinjenja", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Govoreći o saradnji sa azilom u Hreši on je pojasnio da je Općina sa ovim azilom potpisala Sporazum o saradnji u želji da se uklone psi sa ulica Starog Grada, a samo neko bezobrazan i nedobronamjeran može plasirati laži da će se psi ubijati.

"Potpisat ću sporazum sa svima koji mogu riješiti problem pasa na ulicama, jer niko od vas ne spominje i 5.000 ujeda pasa i brojne napade na građane. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je donesen na državnom nivou i ne vidim problem u tome da smještamo pse u azil u Republici Srpskoj, odnosno Opštini Istočni Stari Grad (Hreša). Naše je da obezbijedimo sredstva i sklonimo pse sa ulica, a vi gospodo iz Udruženja, trebate vršiti nadzor i kontrole azila", dodao je Hadžibajrić.

On je pojasnio da je Općina Stari Grad potpisala Sporazum sa Opštinom Istočni Stari Grad, međutim sredstva još nisu prebačena jer nije potpisan Ugovor.

Upravo ugovorom će se precizirati broj pasa koji će biti smješteni u ovom azilu, njihovo evidentiranje, cijepljenje i sve ostalo. Psi će se odvoditi na osnovu naloga koje će upućivati Općina, a ne na osnovu poziva građana. Emir Huremović, iz Službe za privredu, potvrdio je da Općina još nije izdala nijedan nalog azilu u Hreši, te su sve špekulacije neosnovane.

Vedrana Škrabek iz Udruženja "Life is life" pojasnila je da je neformalna grupa građana putem Facebooka pokrenula tzv. internetsku hajku protiv Općine Stari Grad i načelnika Ibrahima Hadžibajrića koju je ovo udruženje pokušalo zaustaviti.

"Mi smo saznali da će prema ovom Sporazumu Općina 'iznajmljivati' prostor u azilu u Hreši i smještati pse. Pokušali smo to svima objasniti, ali niko nije želio da nas sasluša i shvati", rekla je Škrabek.

Iako je od prisutnih predstavnika Udruženja za zaštitu životinja, načelnik Hadžibajrić zatražio da ponude najbolje rješenje za sklanjanje pasa sa ulica, niko to nije učinio. Na kraju sastanka, načelnik je još jednom od svih prisutnih zatražio da poduzmu korake kako bi se laži iznesene u javnosti demantovale.

"Još jednom naglašavam kako je Općina Stari Grad ispoštovala sve obaveze po pitanju sterilizacije životinja i prema azilu u Prači. Sa Istočnim Starim Gradom smo potpisali Sporazum o smještanju životinja u azil u Hreši, ali on još nije u proceduri. Sve drugo je laž i tražim od vas da ispravite nepravdu i uputite ovoj Općini i meni izvinjenje", rekao je Hadžibajrić.