Predsjednik NBL-a
182

Hadžibajrić: U Kantonu Sarajevo su dva bloka, mene iz oba pozivaju da formiramo vlast

Piše: A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahim Hadžibajrić izjavio je u razgovoru za Klix.ba da su prve izjave iz pobjedničkih stranaka, kada je riječ o rezultatima izbora, prenapuhane.

"Puno se tih prvaka zaletilo s izjavama. Treba znati da će brojanje glasova trajati još najmanje 10 dana. Ubijeđen sam da će doći do određenih manjih pomjeranja, kada su u pitanju neke liste", rekao je Hadžibajrić.

Izuzetno je zadovoljan rezultatima koje je ostvario NBL.

"Mi smo u BPK osvojili četiri mandata, a borimo se za peti. U TK smo osvojili jedan, a moguća su i dva. U KS smo osvojili dva, a mislim da ćemo imati treći, ako CIK ne bude pravio neke greške da ne kažem nešto drugo. U USK, gdje smo u okviru koalicije 'Zajedno-pomak', imamo osam mandata, a borimo se za deveti. Na federalnom nivou mislim da ćemo dobiti jedan, a u prvobitnoj varijanti nas nije bilo na mapi. Uzme li se u obzir sve ovo i činjenica da smo nova stranka, mislim da je NBL ostvarila najbolji rezultat", rekao je Hadžibajrić.

Na upit da li će učestvovati u fomiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, Hadžibajrić je naprije kazao da trenutno na sceni postoji dva bloka.

"Moram reći da su mi dolazili pozivi i od jedne i od druge strane za formiranje vlasti. Blok kojeg čine Narod i pravda, Naša stranka, SDP, DF s nama bi primjerice imao 20 zastupnika i to bi bila komotna većina. S druge strane ostaje SDA, BOSS, SBB. Vidjet ćemo", kazao je Hadžibajrić.

Naglasio je da je NBL kao stranka tokom ovih izbora oštećena. Naveo je da su se 48 sati prije izbora mijenjali birački odbori.

"Mislim da su tu pare bile u igri. Evidentno je da ima puno problema pa i u samom CIK-u. Mnoge čudne stvari dešavale su se u predizbornom periodu. Ovo su najgori izbori koji su se mogli desiti 23 godine poslije rata, jer je sva mgouća prljavština koja je bila ispod tepiha sada isplivala na površinu. Vidimo da su umrli na spikovima. Imamo eklatantne primjere duplog glasanja i niko ništa. Kada se obratite CIK-u kažu to su manji prekršaji. Ali, bilo je kako je bilo. Oni koji su pobijedili, ja im prije svega želim svako dobro, ali svakako neka je svakome na čast ako je činio kojekakve lopovluke, a evidentno je da ih je bilo. Oni koji su izgubili normalno je da će tražiti određenih opravdanja", naveo je Hadžibajrić.

Potcrtao je, pak, da je nenormalno da već sada imamo utvrđenih 100.000 nevažećih listića. To smatra katastrofom. Upitali smo ga da li će napustiti poziciju načelnika Općine Stari Grad budući da je dobio dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu KS-a.

"S obzirom na to da ima minimalno mjesec dana, dok zastupnici ne budu položili zakletvu u Skupštini kS, to je sasvim dovoljno vremena da razmislim da li ću ostati ovdje kao načelnik ili ne. Još je uvijek rano da bilo šta kažem i to iz prostog razloga što treba vidjeti kakva će većina biti u KS-u, da li će ona biti zdrava ili će se praviti na truhlim kompromisima. Treba sagledati činjenicu hoće li nova većina funkcionirati kako treba ili ćemo imati rašomonijadu kao što smo je imali u prethodnom periodu. Ja sam radije na nižem nivou vlasti nego da idem na viši nivo vlasti, a da ne mogu ništa uraditi. To bi me pojelo", zaključio je naš sagovornik.