{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžibajrić: Pokušaj uvrštavanja Sarajeva na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine je obmana javnosti

Klix.ba
13.9.2017. u 12:27
25
48
Hadžibajrić: Pokušaj uvrštavanja Sarajeva na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine je obmana javnosti
25
Hadžibajrić: Pokušaj uvrštavanja Sarajeva na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine je obmana javnosti
Foto: Arhiv/Klix.ba
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki povodom njegove nedavne najave o formiranju radne grupe na nivou Gradske uprave koja će raditi na ispunjavanju svih neophodnih preduslova za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.
Hadžibajrić tvrdi da je u pitanju najobičnija obmana javnosti i da joj ne prethodi nikakva priprema niti ozbiljna procjena mogućnosti i potreba pokretanja takvog postupka, kao ni znanje o njegovom vođenju.

Hadžibajrić je ukazao na neminovnost uključenja Općine Stari Grad u ovaj proces, kako zbog zakonske regulative, tako i zbog činjenice da se na prostoru ove općine nalazi 68 nacionalnih spomenika.

"Cjeline koje su statutarno zaštićene i koje definiraju historijski urbani krajolik Sarajeva nalaze se na prostoru Općine Stari Grad i one mogu biti predmet razmatranja za nominaciju na Listu svjetske baštine, a Vi od Općine Stari Grad niste tražili ni stav. Nemam ništa protiv osnivanja tima koji će raditi na realizaciji ove ideje, ali imam protiv zaobilaženja ove lokalne zajednice u tako važnim pitanjima i to nećemo dozvoliti. Imamo primjer Tašlihana gdje su nam oduzete sve nadležnosti i gdje smo dovedeni u situaciju da ne možemo spriječiti donošenje nerealnih odluka i tako nešto više nećemo dozvoliti", navodi se, između ostalog, u pismu.

Hadžibajrić je podsjetio na ranije usvojen akt Grada Sarajevo o izgradnji novih objekata i prenamjeni prostora Bijele tabije te se zapitao kako gradonačelnik najavljuje zahvate koji su u cijelosti suprotni odredbama odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i praksi za koju se zalaže Centar za svjetsku baštinu.

"Imajući u vidu navedeno, postavljam pitanje da li bismo iz pompezne najave o pokretanju upisa gradske cjeline Sarajeva na Listu svjetske baštine mogli razumjeti da smatrate da Sarajevo može biti upisano na Listu svjetske baštine bez Bijele tabije, bez Tašlihana i Gazi Husrev-begovog bezistana, a možda i bez Čaršije i mahala", stoji u pismu.

Navodi da od gradonačelnika i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika očekuje da u svim budućim aktivnostima koje su direktno ili indirektno vezane za naslijeđe na području općine Stari Grad imaju u vidu da je Općina Stari Grad nezaobilazni činitelj njihovog oblikovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: