{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžibajrić: Održavanje jezgre Starog Grada zahtijeva velika ulaganja

F
12.9.2015. u 11:54
0
28
Hadžibajrić: Održavanje jezgre Starog Grada zahtijeva velika ulaganja
0
Hadžibajrić: Održavanje jezgre Starog Grada zahtijeva velika ulaganja
Foto: FENA
Obnova i održavanje jezgre Starog Grada, sarajevske Baščaršije, zahtijeva izuzetno velika ulaganja zbog čega je Općini Stari Grad potrebna pomoć i drugih nivoa vlasti - poručio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.
Jezgra i srce glavnog grada BiH Sarajeva je Stari Grad i u njemu Baščaršija koja baštini kulturu, tradiciju, historiju zemlje i naroda, u kojoj su smješteni vjerski i kulturni objekti, džamije, crkve, sinagoge, katedrala, avlije, sahat-kula, sebilj, Morića-han, Bezistan, zanati bravadžiluk, kazandžiluk i drugi.

Brojni kulturni događaji koji su se odvijali u Starom Gradu privukli su hiljade turista iz regije, Evrope, Azije, Amerike, a na ulicama grada su 24-satne gužve.

Hiljade turista posjećuju Husrev-begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu, Katedralu, Vijećnicu, kupuju u dućanima, okupljaju se oko Sebilja, a neizostavna je posjeta kazandžijama, kujundžijama, filigranima.

Stoga, Općina Stari Grad ulaže veliki napor da sve to sačuva i obnovi, da se ne zametnu kulturno-historijski tragovi Osmanskog carstva, Austrougarske, Bosne i Hercegovine.

Veliki projekt koji je Općina Stari Grad počela 2. septembra jeste kompletna rekonstrukcija Baščaršijskog trga u vrijednosti od 1.200.000 KM, ali to nije i jedini projekt.

Rekonstrukciju Baščaršijskog trga izvodi firma “Neimari” d.o.o, dok je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) implementator projekta koji sufinansiraju Općina Stari Grad i Općina Osman Gazi iz Burse.

Radi se uklanjanje kamenih ploča na trasi gdje će početi izmjena kanalizacionih cijevi, a s obzirom na to da trg nije saniran više od 30 godina, vlasnici i zakupci objekata na Baščaršiji izražavaju veliko zadovoljstvo što će ubrzo i njima biti omogućeni mnogo bolji uvjeti za rad. Rekonstrukcija Baščaršijskog trga trajat će 90 dana.

Također će TIKA na Baščaršijskom trgu postaviti novu rasvjetu, o svom trošku.

"Ovim će Baščaršijski trg dobiti novu, bolju i jaču rasvjetu, a razgovarali smo i o asfaltiranju ulice Abadžiluk, jer su oni sami insistirali. Ta ulica će također biti popločana, tako da će to biti jedna cjelina s ulicama u Velikom ćurčiluku, Kujundžilukom, Abadžilukom, Saračima i Bravadžilukom", kazao je Feni načelnik Hadžibajrić.

Ističe da je rasvjeta od Slatkog ćošeta prema Baščaršijskom trgu slaba, jer je rađena 2006. godine, kada se možda nije vodilo dovoljno računa o tome da će takva rasvjeta biti nedovoljna, a s druge strane baščaršijski dućani kada se zatvore, ugase i svjetla.

Hadžibajrić je predložio idejni projekt rasvjete na području ulice Sarači, koji bi trebao da zaživi naredne godine, kada će nekoliko velikih reflektora pojačati osvjetljenje. To je jeftiniji način, u odnosu na ponovnu investiciju u vrijednosti od 220.000 KM, a to je, naglašava, ogroman finansijski izdatak.

Također, u toku je i realizacija projekta u ulici Strošići na Vratniku, gdje se mijenjaju kompletne instalacije stare više od 70 godina. Vrijednost projekta je 580.000 KM. Prva faza će biti završena za sedam dana i odmah će se pristupiti realizaciji druge faze.

Pri kraju je i realizacija projekta na izgradnji vodovodnih i kanalizacionih instalacija u ulici Višegradska kapija, a vrijednost projekta je 150.000 KM.

Hadžibajrić ističe da je to zahtjevan projekt jer je teren nepristupačan. Radovi bi trebali biti završeni za mjesec dana, ukoliko vremenski uvjeti to dozvole.

U toku je i realizacija puta prema ulici Obhodža u čemu učestvuje i Kantonalna direkcija za ceste, a općinski načelnik podsjeća da je 1987. došlo do velikih odrona u kojima je bilo i ljudskih žrtava.

Vrijednost ovog projekta zasad je 330.00 KM i trebao bi biti završen do 24. septembra.

Govoreći o pomoći drugih nivoa vlasti u obnovi infrastrukture, načelnik Hadžibajrić smatra da je ta pomoć nedostatna jer samo održavanje, promjene i zamjene infrastrukture zahtijevaju velika sredstva.

"Za sedam godina pomoć od države, Kantona i Federacije nije bila veća od pet do šest miliona KM, a dosad se napravilo projekata u vrijednosti od 30 do 50 miliona KM, ne računajući donacije", kaže načelnik Hadžibajrić.

Nadalje, u zavisnosti od odobravanja kreditnog zaduživanja kod Saudijskog fonda za razvoj, načelnik kaže da je planiran početak realizacije četiriju razvojnih projekata, a to su izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice, u ulici Avdage Šaginagića, zatim sportske dvorane uz OŠ ”Edhem Mulabdić”, nadziđivanje objekta Doma zdravlja Stari Grad te “utopljavanje” zgrade Općine Stari Grad

"Aplicirali smo i odobrena su sredstva od 13 miliona KM. Oni su navodno pri kraju s tom procedurom koja ide putem Vijeća ministara BiH. Kompletnu dokumentaciju, u formi izvedbenih projekata smo predali, a čim sredstva postanu operativna, mi bismo krenuli s radom na proljeće", rekao je u intervjuu za Fenu načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: