Općina Stari Grad
16

Hadžibajrić o kupovini minibusa: Zbog tenderskih igara građani bez adekvatnog prijevoza

FENA
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Klix.ba)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Klix.ba)
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić smatra da Ured za razmatranje žalbi BiH nije uvažio mišljenje struke kad je prihvatio žalbu tenderskog ponuđača firme Sejari d.o.o. i time zvanično poništio postupak javne nabavke i kupovine šest minibus vozila koji su namijenjeni za potrebe stanovnika padinskih dijelova općine Stari Grad.

U saopćenju za javnost Općine Stari Grad navodi da je kompletan tender urađen u suradnji s Ministarstvom saobraćaja KS sa kojim su, zbog specifičnosti terena na kojem će minibus vozila saobraćati, određeni strožiji uslovi.

"Suština je da smo tražili malo strožije uslove koji se odnose na kočioni sistem traženih minibus vozila. Ta vozila bi se koristila u padinskim dijelovima općine i na taj način smo apsolutno željeli izbjeći ponavljanje neželjenih situacija poput onih na Hridu i Kovačima kad su se dogodile nesreće. Sigurnost naših građana nam je najbitnija", istakao je Hadžibajrić te dodao da su za te uslove imali pozitivno stručno mišljenje Mašinskog fakulteta Sarajevo.

Ističe da je odluku o poništavanju tendera Ured bazirao na tome da Općina "navodno favorizira nekog od ponuđača, što je apsurd".

"Još veći apsurd predstavlja činjenica da je isti ured za razmatranje žalbi odbio žalbu firme Sejari d.o.o., koja se žalila na proces nabavke minibus vozila od strane Ministarstva saobraćaja KS, po istom osnovu", dodao je načelnik.

Precizira da je procijenjena vrijednost nabavke tih šest minibus vozila 870.000 KM, za šta je Općina Stari Grad odavno osigurala novac.

"Ured za razmatranje žalbi BiH tim je rješenjem stvari vratio cijelu proceduru na početak. Žalosno je što u svemu ovome najviše ispaštaju građani, koji su i dalje bez adekvatnog prijevoza", poručio je načelnik Hadžibajrić.