Mito i korupcija
168

Hadžibajrić i njegova saradnica Destanović sa lisicama na rukama predati u Tužilaštvo KS

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i njegova saradnica Alma Destanović predati su u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Oni su uhapšeni jučer u akciji "Start", a na listi uhapšenih su i Seid Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Emina Rogo i drugi.

Kako saznajemo, pet uhapšenih ide u Tužilaštvo BiH, a Hadžibajrić i Destanović u Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Tužitelji će, nakon ispitivanja, odlučivati o prijedlog za pritvor i mjerama zabrane za osumnjičene.

Sedam osoba je uhapšeno zbog sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara ili drugih oblika koristi i Pranje novca.

Više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS učestvovalo je u realizaciji akcije "Start" pod nadzorom državnog i kantonalnog tužilaštva.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Izvršeni su pretresi na 30 lokacija na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža.

Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila.

U pretresima je pronađena i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti i dokazi od interesa.

U okviru navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba u ukupnom iznosu od 429.820 konvertibilnih maraka i 82.289 eura

Također, policijski službenici SIPA-e pretresli su pet sefova na četiri lokacije u Sarajevu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 17.100 konvertibilnih maraka i 9.290 eura te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku operativnih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e danas su i prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000 konvertibilnih maraka i 2.670 eura.