{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžiahmetović: Građanima Zenice se uskraćuje mogućnost izbora

F
24.9.2012. u 11:37
97
43
Hadžiahmetović: Građanima Zenice se uskraćuje mogućnost izbora
97
Hadžiahmetović: Građanima Zenice se uskraćuje mogućnost izbora
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezavisni kandidat za načelnika Općine Zenica Mirad Hadžiahmetović, čiju je kandidaturu Centralna izborna komisija BiH poništila 21. septembra, podnio je žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH koji bi narednih dana trebao razmatrati tu žalbu.
"Kako osporavam zakonitost odluke, te dobre namjere CIK-a uputio sam zahtjev šefovima država članica Vijeća za implementaciju mira, te uredu Visokog predstavnika u kojem od njih tražim da zaštite zakonitost izbornog procesa u BiH. Ovom odlukom je narušeno osnovno načelo pravnog sistema, načelo pravde i pravičnosti. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima član 21. stav (3) jasno kaže: "Volja naroda je temelj državne vlasti; ta se volja mora izražavati na povremenim i poštenim izborima, koji se provode uz opće i jednako pravo glasa, tajnim glasanjem ili nekim drugim jednako slobodnim glasačkim postupkom“.

Izrečenom sankcijom je povrijeđeno citirano pravo gotovo 100.000 građana Zenice s pravom glasa, jer im se na taj način uskraćuje mogućnost da slobodnom voljom izaberu dužnosnike lokalne uprave“, navodi Hadžiahmetović u saopćenju.

Hadžiahmetović navodi da mu CIKBiH u obrazloženju svoje odluke na teret stavlja da je vlasnik web portala, to jest elektronskog medija koji se nalazi u SR Njemačkoj, a na kojem se nalazio link "za odrasle" koji je posjetioce vodio na reklamne trajlere porno filmova.

"Izbornim zakonom BiH nije zabranjeno posjedovanje elektronskog medija bez obzira na njegovu uređivačku politiku, niti je Centralna izborna komisija BiH nadležna za uređivačku politiku elektronskih medija u inozemstvu, tako da je tačkom a) Odluke grubo narušen suverenitet Savezne Republike Njemačke. Iz ovih razloga zahtijevam da se odmah uključite u ovaj slučaj, smijenite sve članove Centralne izborne komisije BiH, te imenujete nove da bi se zaštitio dignitet lokalnih izbora 2012. godine koji će biti održani za 14 dana.

Također, pozivam vas da provedete istragu o tome ko je lobirao u Centralnoj izbornoj komisiji BiH za donošenje ovakve odluke, te da zabranite rad tim političkim strankama", u pismu ambasadama država članica Vijeća za provedbu mira i Uredu visokog predstavnika naveo je Mirad Hadžiahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: