|

Hadžiahmetović: Entitetski budžeti ne mogu opstati bez dodatnih finansijskih sredstava

Hadžiahmetović: Entitetski budžeti ne mogu opstati bez dodatnih finansijskih sredstava
38
Piše: Er. M.
21.2.2017. u 18:59
116
komentara
38

dijeljenja
Hadžiahmetović: Entitetski budžeti ne mogu opstati bez dodatnih finansijskih sredstava Azra Hadžiahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Profesorica makroekonomije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Azra Hadžiahmetović kazala je za Klix.ba kako će otkazivanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) imati višestruke negativne aspekte po cijelu BiH.
Hadžiahmetović je rekla da svako problematiziranje komunikacije BiH s MMF-om predstavlja negativnu poruku, ne samo međunarodnim finansijskim institucijama, već i privatnim investitorima, kao i svim institucijama međunarodne zajednice koje su uključene u komunikaciju s našom zemljom.

"To posebno apostrofiram u kontekstu evropskog puta BiH. Ja prosto ne mogu zamisliti da neko može ostati hladan nad činjenicom da se šalje tako negativna poruka, čak i nezavisno od toga šta 'stand by' aranžman u finansijskom smislu znači za BiH", kazala je Hadžiahmetović.

Podsjetila je da se privatni investitori i generalno samo međunarodne institucije na neki način rukovode komunikacijom s MMF-om i stanjem MMF-a u određenoj zemlji.

"Automatski trebamo računati i na pogoršavanje odnosa s Evropskom investicionom bankom, Bankom za obnovu i razvoj te bilateralnim donatorima, odnosno privatnim tržištima kapitala i stranim investitorima. Dakle sa svim onim na koje se pozivamo u reformskoj agendi i u kontekstu približavanja Evropskoj uniji", rekla je Hadžiahmetović.

Ističe da je drugi aspekt cjelokupne priče značenje tranše MMF-a za BiH u finansijskom smislu.

"Naši entitetski budžeti računali su na tranše MMF-a. Unutrašnja zaduženja kod komercijalnih banaka po povoljnim ili nepovoljnim uslovima već su zastupljena u našoj zemlji. Entitetski budžeti ne mogu opstati bez dodatnih finansijskih sredstava, što u odsustvu sredstava po osnovu stand by aranžmana može značiti dodatno pogoršavanje uslova i prevaljivanje tereta na šire slojeve stanovništva u svrhu gašenja požara", kazala je Hadžiahmetović.

Zaključila je da je u ovom kontekstu posebno važno spomenuti tok reformi u našoj zemlji, jer su sredstva MMF-a podloga za reforme.

"Ukoliko dođe do otkazivanja to će stvoriti višestruke negativne aspekte po BiH", rekla je Hadžiahmetović.
Prijavi grešku


Komentari (116)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...