Predsjednica CIK-a
22

Hadžiabdić: Izbori se moraju provesti prema popisu iz 2013., a trenutno se stvara pogrešna percepcija

Klix.ba
Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić očitovala se o radnom materijalu u vezi s načinom popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, kazavši da su apsurdne tvrdnje da je radni materijal kreiran zajedno s predsjedavajućom Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjanom Krišto.

"Ograđujemo se od toga da se radni materijal smatra zvaničnim materijalom u pogledu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Stvara se pogrešna percepcija u smislu krivca, na osnovu jednog radnog materijala koji nije diskutovan", kazala je Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, sastala se u Parlamentu BiH s Borjanom Krišto jednom, ali nije bilo riječi o određivanju broja delegata, nego samo o interresornoj radnoj grupi.

"To me vrijeđa", kazala je Hadžiabdić, dodavši da CIK BiH neće razmatrati taj radni materijal, jer se tim manipulira u javnosti.

"Ustavni sud je dao jedan rok za izmjenu Izbornog zakona, taj rok nije ispoštovan pa je izbrisan iz odredbe. Mi nemamo nikakve probleme da provedemo izbore, ali vlast ne može biti formirana ako ne znamo koliko delegata se bira", rekla je predsjednica CIK-a BiH.

Dodala je da je praksa suda da se mora uzimati u obzir posljednji popis, dakle popis iz 2013. godine.

"Ja nisam pogledala pažljivo sadržaj radnog materijala. To je bila rutinska stvar, biti ili ne biti. To nije planirano ni za sjednicu naredne sedmice", rekla je Hadžiabdić.

Navela je kako je služba dala materijal koji je imala nakon sinoćnje sjednice, što se pojavilo u javnosti.

"Kad smo to danas dali, onda su članovi počeli da vraćaju. Ograđujemo od toga da se radni materijal smatra zvaničnim materijalom u pogledu izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH", rekla je Hadžiabdić.