BiH
0

GV Mostara usvojilo Nacrt odluke o izmjeni gradskog Prostornog plana

FENA
Mostar (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mostar (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Gradsko vijeće Mostara na današnjoj je sjednici usvojilo Nacrt odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana Grada Mostara.

Riječ je o izmjenama koje su nužne kako bi se pristupilo izradi i usvajanju niza regulacijskih planova mostarskih kvartova, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća.

Sljedeći korak u ovom procesu je usvajanje rasporeda javnih rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara, nakon čega će se ovaj dokument, sa svim prijedlozima i kritikama, ponovno naći pred vijećnicima Gradskog vijeća.

Vijećnici su odlučili za sljedeću sjednicu odgoditi izjašnjavanje o Odluci o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara.

Nakon što su na današnjoj sjednici vijećnici SDA, stranke s najviše mandata u ovom sazivu Vijeća, iznijeli niz primjedbi na predloženu odluku, usvojen je zaključak kojim se izjašnjavanje o njoj odgađa dok stručne službe ne pripreme analizu provedbe Odluke u kojoj će jasno biti naznačeno koliko će njezina provedba koštati gradski proračun.

U svom je izlaganju mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić demantirao, kako je rekao, medijske dezinformacije da će plaće namještenika i službenika u Gradskoj upravi nakon usvajanja ove odluke biti veće, dodavši kako je prije svega nužno njezino usvajanje zbog sređivanja situacije i međusobnog usklađivanja plaća gradske administracije.

Dodao je kako je jasno da osnovnica za obračun plaće na gradskoj razini, prema odredbama federalnog zakona, ne može biti veća od federalne osnovice, odnosno mora biti manja za 10 posto, a koliko će točno ta osnovica biti znat će se tek po usvajanju zakona o plaćama na županijskoj razini.

Vijećnici SDA iznijeli su mišljenje da se prije usvajanja odluke o plaćama na gradskoj razini mora usvojiti zakon na razini Hercegovačko-neretvanske županije, a gradonačelniku Bešliću zamjerili su i to što u sklopu predložene odluke nije prezentirana financijska analiza njezine provedbe.