|

Gradsko vijeće Mostara razmatralo rebalans budžeta

Gradsko vijeće Mostara razmatralo rebalans budžeta
0
F
FENA
8.12.2011. u 15:06
1
komentara
0

dijeljenja
Gradsko vijeće Mostara razmatralo rebalans budžeta
Na svojoj današnjoj sjednici Gradsko vijeće Mostara raspravljalo je o rebalansu gradskog proračuna za 2011. godinu. Rebalansirani budžet trebao bi iznositi 52,6 miliona konvertibilnih maraka, što je za 9,5 miliona maraka manje od planiranog ili 18 posto manje.
Kako je na sjednici pojasnio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, do velikog pada prihoda u budžetu došlo je najviše zbog velike ovogodišnje suše pa su pali prihod naknada za potopljeno zemljište.

Također do smanjena je došlo i zbog pada ostalih indirektnih i direktnih prihoda, kazao je Bešlić.

Dodao je kako je u prvih devet mjeseci primjetan velik pad prihoda od poreza na nepokretnost, a po njegovom mišljenju to je posljedica zakona koja je donijela Hercegovačko-neretvanski kanton bez saglasnosti Grada Mostara, a tiče se oslobađanja plaćanja poreza na kupovinu prvog stana.

"Tako je oduzet čisti prihod Gradu bez njegove saglasnosti i u vezi toga smo angažirali javnog pravobranitelja koji će uputiti žalbu mjerodavnom organu", istaknuo je gradonačelnik Mostara.

Nakon što su se gradski vijećnici predložili amandmane, gradonačelnik Mostara je napomenuo kako će ih tokom dana pregledati te se o njima izjasniti na sutrašnjem nastavku sjednice Gradskog vijeća koja bi, prema prvim najavama, trebala započeti u 9 sati.

Gradsko vijeće Mostara na današnjoj je sjednici usvojilo i mjere za prevladavanje teškog stanja u javnim poduzećima, odredivši da se moraju održati skupštine svih poduzeća, te da će Gradsko vijeće u roku od 60 dana razmatrati tehničko izvještaj o poduzetim mjerama, a za šest mjeseci izvještaja upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća što su učinile na poboljšanju i učinkovitosti svojih poduzeća.

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je i mjere za poboljšanje rada gradske administracije, kao i dokument okvirnog proračuna Grada Mostara za razdoblje od 2012. do 2014. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...