BiH
30

Gutić: Ukoliko navodi sindikata o povećanju plaća budu tačni, spreman sam dati ostavku

Piše: M. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom saopćenja za javnost koje je povodom novog Zakona o plaćama izabranih zvaničnika Tuzlanskog kantona uputio Savez samostalnih sindikata Kantonalnog odbora Tuzla (SSS KO TK), u kojem je navedeno da su nakon detaljne analize novog zakona o plaćama izabranih zvaničnika spoznali da je usvojeno smanjenje plaće zapravo povećanje plaće i primanja poslanika u Skupštini, premijera i ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, oglasio se danas premijer TK Bego Gutić.

Gutić je demantovao navode koji su istaknuti u saopćenju SSS KO TK, istaknuvši da novi Zakon o plaćama izabranih zvaničnika TK podrazumijeva smanjenje plaća i uštede.

"Ovaj Zakon koji je Vlada TK ponudila Skupštini donosi uštede, budžetska pozicija TK iznosi 1.300.000, a na godišenjem nivou ovim Zakonom pravi se ušteda od 150.000 KM, na poziciji poslanika i skupštinskih tijela“, izjavio je Gutić

Prema njegovim riječima, druga vrsta ušteda je na pozicijama izabranih zvaničnika koji obnašaju pozicije direktora, javnih preduzeća i ustanova, i prema procjeni će iznositi blizu 500.000 KM.

Naglašava da je trenutna plata predsjednika Skupštine kantona bez minulog rada i toplog obroka 4.800 KM, a kako tvrdi, SSS KO TK je u svojim navodima uračunao i platu i topli obrok i minuli rad.

Kako tvrdi Gutić, plata predsjednika Skupštine po novom Zakonu bez minulog rada iznosi 3.232 KM, te paušal u iznosu od 1.140 KM, dakle ukupna primanja prema Gutićevim navodima bit će 4.370 KM.

Poslanici u Skupštini koji imaju profesionalni angažman imali su primanja od 2.800 do 3.200 KM, kaže Gutić i dodaje da će prema novom Zakonu imati 2.432 KM bez toplog obroka i minulog rada.

"Poslanik amater u Skupštini TK do sada je imao primanja od 1.800 KM do 2.000 KM, a prema novom Zakonu ima 1.520 KM“, Rekao je Gutić.

Potcrtao je da su plate ministara u Vladi TK 2.573KM, a po novom Zakonu će iznositi 2.566 KM

Gutić je demantovao da je premijer TK povećao platu novim Zakonom, te naglasio da plata premijera TK trenutno iznosi 3.133KM, a prema novom Zakonu iznosit će 3.118 KM bez toplog obroka i minulog rada.

Gutić poziva sindikate da se vide u decembru kada se plata bude obračunavala po novom Zakonu, te tvrdi da će, ukoliko budu tačne informacije o platama, dati ostavku na mjesto premijera TK.

"Da li su oni spremni dati ostavku zbog netačnih navoda?“, upitao je Gutić.

Ocijenio je da su ovo pokušaji Sindikata da diže tenzije zbog najavljenih smanjenja plata budžetskim korisnicima u iznosu od 5 posto.

Pojedini sindikalni lideri pokušavaju stabilizirati svoju poziciju, smatra Gutić.

"Iza svega ovoga stoji Terzić Admir, grubo zloupotrebljava poziciju, ovo je njegov pokušaj da izvrši pritisak na Vladu povodom određenih zapošljavanja“, kazao je Gutić

"Administrativna komisija je neobavezno uložila amandman na 10 posto položajnog dodatka, a do sada smo imali 20 posto, koristit će se ukoliko dođe do određenih finansijskih kretanja u budžetu, kako se ne bi mijenjao zakon svaki dan, a neće se primijeniti ukoliko ne dođe do povećanja plata“, pojasnio je Gutić na pitanja novinara o amandmanu Administrativne komisije Skupštine TK.