BiH
0

Gutić: Nema razloga da ne prihvatim predložene kandidate

FENA
Bego Gutić
Bego Gutić
Ne vidim razloga da krajem iduće sedmice ne bude zakazana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj bi trebalo potvrditi novu Vladu TK-a, izjavio je za Fenu mandatar za sastav nove kantonalne vlade Bego Gutić.

Nakon što su stranke koje čine parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu, Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta, Narodna stranka Radom za boljitak i BPS, dostavile imena za sastav nove Vlade, Gutić je počeo razgovore s predloženim kandidatima za ministarske pozicije.

"Jučer sam obavio razgovore s dva kandidata. Do kraja dana očekujem da obavim razgovore sa svim kandidatima koji su predloženi za pozicije ministara u Vladi TK-a. Nema nekih ozbiljnijih razloga da ne prihvatim kandidate koji su predloženi", istakao je Gutić.

On je jutros od predsjednika Kantonalnog odbora DF-a obaviješten da je kandidat ove stranke za poziciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Aldina Kesić odustala od pozicije iz privatnih razloga.

"Očekujem da DF u roku od dva dana dostavi prijedlog novog kandidata", rekao je Gutić, te dodao da će do petka obaviti konsultacije i s nevladinim organizacijama, Kantonalnom privrednom komorom te sindikatima.

Prema raspodjeli u Skupštini TK-a, SDA je s 13 poslanika dobila premijera i pet ministarstava, DF sa četiri poslanika imat će također pet ministarstava, dok su Radom za boljitak i BPS s po dva poslanika dobili po jednu ministarsku poziciju.

SDA je za ministra industrije, rudarstva i energetike predložila Srđana Mićanovića, za ministra prostornog uređenja Hasana Ferhatovića, dok je za ministra za boračka pitanja predložen Fahrudin Skopljak. Za ministra finansija prijedlog je Jakub Suljkanović, a za ministra poljoprivrede Abdulah Zukić.

Prijedlog DF-a za ministra unutrašnjih poslova je Alen Gadžo, za ministra razvoja i poduzetništva Mirela Đaković, Jovan Stojanović za ministra pravosuđa, a Admir Huskanović za ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Na čelu ministarstva zdravstva trebao bi biti Elvis Bektić, kojeg predlaže BPS, a Edin Ajanović uime NSRzB na poziciji ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.