{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gul, Silajdžić i Tadić potpisali Istanbulsku deklaraciju

F
24.4.2010. u 19:04
0
111
Gul, Silajdžić i Tadić potpisali Istanbulsku deklaraciju
0
Gul, Silajdžić i Tadić potpisali Istanbulsku deklaraciju
Foto: Reuters
U deklaraciji koju su u subotu na samitu u Istanbulu usvojili predsjednici Turske i Srbije te predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašen je značaj procesa nacionalnog pomirenja i spremnost da se poduzmu svi nužni koraci kako bi se osigurao regionalni mir, stabilnost i prosperitet.
U dokumentu je istaknuta podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Abdullah Gul, Haris Silajdžić i Boris Tadić u tome su dokumentu naglasili zajedničku viziju pristupa regionalnim pitanjima koja se ogleda u sigurnosti za sve, političkom dijalogu na visokoj razini, ekonomskoj međuzavisnosti i očuvanju multietničke, multikulturalne i viševjerske društvene strukture u regiji.

U deklaraciji je istaknut značaj Vijeća za provedbu mira i pozitivna uloga koju u rješavanju problema u BiH igra međunarodna zajednica, uključujući Evropsku uniju, Tursku, Rusiju i SAD.

Visoki dužnosnici Turske, Srbije i BiH složili su se da je neophodno poduzeti daljnje korake ka eurointegraciji BiH i podržati reforme koje ona treba provesti u procesu svoga pristupanja NATO-u.

Oni su se složili i da je potrebno proširiti trilateralnu suradnju na ekonomskome, kulturnom i planu zaštite okoliša.

Kao konkretni rezultat suradnje triju zemalja i "historijiski korak ka potpunoj normalizaciji situacije na Balkanu" u dokumentu je navedeno i postavljanje ambasadora BiH u Beogradu i usvajanje u Skupštini Srbije Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

U dokumentu je istaknut i značaj prekogranične suradnje u oblasti prometa i energije.

Kako je trilateralna suradnja do sada davala plodonosne rezultate, odlučeno je da šefovi država institucionaliziraju sastanke na visokoj razini i organiziraju ih tri puta tokom svake dvije godine.

Dogovoreno je i da u narednim mjesecima u posjetu Beogradu dođu Silajdžić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, prenio je Tanjug.

Također je dogovoreno da Tadić i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvuju komemoraciji žrtvama u Srebrenici, na obilježavanju 15-godišnjice toga zločina u julu ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: