|

Gudeljević (HDZ) neće pokrenuti postupak protiv državnih službenika koji su bili kod Dodika

Gudeljević (HDZ) neće pokrenuti postupak protiv državnih službenika koji su bili kod Dodika
18
Er. M.
25.2.2020. u 18:25
46
komentara
18

dijeljenja
Gudeljević (HDZ) neće pokrenuti postupak protiv državnih službenika koji su bili kod Dodika Sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević (HDZ) neće pokrenuti disciplinski postupak protiv državnih službenika ovog ministarstva, a koji su izostali s posla kako bi otišli na politički skup na kojem je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dijelio instrukciju o blokiranju odlučivanja u institucijama BiH.
Skupu u Istočnom Sarajevu, koji je organizovan na poziv Milorada Dodika i Zorana Tegeltije, prisustvovala su dva službenika Ministarstva civilnih poslova BiH i to sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović i pomoćnik ministrice civilnih poslova BiH Milan Zjajić.

S obzirom na to da zakon državnim službenicima jasno brani političku aktivnost, ali i rad po instrukcijama političkih stranka, od kabineta ministrice Ankice Gudljević tražili smo da nam odgovori da li namjerava pokrenuti disciplinske postupke protiv Čamur-Veselinović i Zjajić te da li je uopće upoznata o tome da su taj dan izostali s posla.

"Ured Ministarstva civilnih poslova ima informaciju o prisustvu dva državna službenika ovog ministarstva sastanku koji je organizovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu. Sastanku su prisustvovali uz sugestiju i saglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije te je time svaka dvojba o njihovom izostanku s posla otklonjena i ne treba biti predmet javnih polemika", kazali su nam iz kabineta ministrice Gudeljević.Cilj političkog skupa u Administrativnom centru Vlade RS-a bio je davanje instrukcija prisutnima o načinu blokade rada odlučivanja u institucijama BiH. Odnosno, upoznavanje prisutnih o tome na koga se odnose zaključci NSRS-a o blokadi odlučivanja u državnim institucijama.

"O preferencijama sastanka, pa tako ni o 'ciljevima', ličnim političkim, niti bilo kojim drugim preferencijama uposlenika ministarstvo nije niti može biti nadležno da ocjenjuje i procjenjuje", rekli su iz kabineta Gudeljević.

Dodaju da sastanak u Istočnom Sarajevu nema, niti može imati bilo kakve implikacije na rad državnih službenika te je time svaka dvojba o disciplinskom postupku protiv navedenih uposlenika riješena i ne može biti razlog pokretanja postupka protiv njih.

Podsjećamo, pripadnici srpskog naroda koji su zaposleni u institucijama BiH telefonskim putem su iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije pozivani na skup u Istočnom Sarajevu, a na kojem je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obrazlagao ko treba, a ko ne blokirati državne institucije.To znači da državnim službenicima nije upućen bilo kakav pismeni poziv, već da su članovi kabineta Zorana Tegeltije sami selektovali Srbe koje će pozvati u Administrativni centar Vlade RS-a.

S pravom se postavlja pitanje ko je onda uopće bio organizator političkog skupa u Istočnom Sarajevu: Vijeće ministara BiH ili SNSD jer su iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH kazali da oni nisu bili uključeni u pozivanje imenovanih osoba, ministara, parlamentaraca, državnih službenika i ostalih zvanica na sastanak u Istočnom Sarajevu.

Delegacija Evropske unije u BiH nakon ovog skupa pozvala je sve državne službenike i ostale imenovane zvaničnike na nivou BiH da se pridržavaju najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...