Kabinet ministrice
18

Gudeljević (HDZ) neće pokrenuti postupak protiv državnih službenika koji su bili kod Dodika

Er. M.
Sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević (HDZ) neće pokrenuti disciplinski postupak protiv državnih službenika ovog ministarstva, a koji su izostali s posla kako bi otišli na politički skup na kojem je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dijelio instrukciju o blokiranju odlučivanja u institucijama BiH.
Skupu u Istočnom Sarajevu, koji je organizovan na poziv Milorada Dodika i Zorana Tegeltije, prisustvovala su dva službenika Ministarstva civilnih poslova BiH i to sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović i pomoćnik ministrice civilnih poslova BiH Milan Zjajić.

S obzirom na to da zakon državnim službenicima jasno brani političku aktivnost, ali i rad po instrukcijama političkih stranka, od kabineta ministrice Ankice Gudljević tražili smo da nam odgovori da li namjerava pokrenuti disciplinske postupke protiv Čamur-Veselinović i Zjajić te da li je uopće upoznata o tome da su taj dan izostali s posla.

"Ured Ministarstva civilnih poslova ima informaciju o prisustvu dva državna službenika ovog ministarstva sastanku koji je organizovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu. Sastanku su prisustvovali uz sugestiju i saglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije te je time svaka dvojba o njihovom izostanku s posla otklonjena i ne treba biti predmet javnih polemika", kazali su nam iz kabineta ministrice Gudeljević.

Cilj političkog skupa u Administrativnom centru Vlade RS-a bio je davanje instrukcija prisutnima o načinu blokade rada odlučivanja u institucijama BiH. Odnosno, upoznavanje prisutnih o tome na koga se odnose zaključci NSRS-a o blokadi odlučivanja u državnim institucijama.

"O preferencijama sastanka, pa tako ni o 'ciljevima', ličnim političkim, niti bilo kojim drugim preferencijama uposlenika ministarstvo nije niti može biti nadležno da ocjenjuje i procjenjuje", rekli su iz kabineta Gudeljević.

Dodaju da sastanak u Istočnom Sarajevu nema, niti može imati bilo kakve implikacije na rad državnih službenika te je time svaka dvojba o disciplinskom postupku protiv navedenih uposlenika riješena i ne može biti razlog pokretanja postupka protiv njih.

Podsjećamo, pripadnici srpskog naroda koji su zaposleni u institucijama BiH telefonskim putem su iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije pozivani na skup u Istočnom Sarajevu, a na kojem je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obrazlagao ko treba, a ko ne blokirati državne institucije.

To znači da državnim službenicima nije upućen bilo kakav pismeni poziv, već da su članovi kabineta Zorana Tegeltije sami selektovali Srbe koje će pozvati u Administrativni centar Vlade RS-a.

S pravom se postavlja pitanje ko je onda uopće bio organizator političkog skupa u Istočnom Sarajevu: Vijeće ministara BiH ili SNSD jer su iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH kazali da oni nisu bili uključeni u pozivanje imenovanih osoba, ministara, parlamentaraca, državnih službenika i ostalih zvanica na sastanak u Istočnom Sarajevu.

Delegacija Evropske unije u BiH nakon ovog skupa pozvala je sve državne službenike i ostale imenovane zvaničnike na nivou BiH da se pridržavaju najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju.