Kako blokirati BiH
108

Iz Tegeltijinog kabineta telefonom zvali funkcionere i službenike da dođu na Dodikove instrukcije

Ervin Mušinović
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Pripadnici srpskog naroda koji su zaposleni u institucijama BiH telefonskim putem su iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije pozivani na skup u Istočnom Sarajevu, a na kojem je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obrazlagao ko treba, a ko ne blokirati državne institucije.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je prije imenovanja na funkciju državnog premijera obećavao kako će se isključivo držati zakona i Ustava BiH te da se Vijeće ministara BiH na čelu s njim neće baviti političkim problemima, već ekonomskim temama.

Nekoliko mjeseci nakon konstituisanja novog saziva Vijeća ministara BiH već se pokazalo kako Tegeltijina politika neće biti "ekonomija, ekonomija i samo ekonomija". Pored toga što u ekonomskom smislu ništa konkretno nije urađeno u protekla dva mjeseca, novi saziv Vijeća ministara BiH do danas Parlamentarnoj skupštini BiH nije uputio na razmatranje nijedan prijedlog zakona ili izmjene i dopune postojećeg zakona.

Obećanje o poštivanju zakona na kraju se svelo na puko kršenje zakona počevši od nesazivanja sjednica Vijeća ministara BiH. Naime, Zakon o Vijeću ministara BiH jasno je precizirao da se "po pravilu, sjednice Vijeća ministra BiH održavaju najmanje jednom sedmično". Uprkos jasnoj zakonskoj odredbi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH već dvije sedmice nije sazvao sjednicu državne vlade.

Izbjegavanje upuštanja u političke probleme u Tegeltijinoj praksi svelo se na to da je u srijedu njegov kabinet telefonski pozivao funkcionere, imenovane osobe i državne službenike da dođu u četvrtak na politički skup u Istočno Sarajevo, a na kojem će im zajedno s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom objasniti ko treba blokirati odlučivanje u institucijama BiH.

Brojni državni funkcioneri iz reda srpskog naroda, koji su se odazvali pozivu, pravdali su svoj dolazak u Administrativni centar Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu time da im je poziv na sastanak uputio Zoran Tegeltija u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić i direktor Službe za poslove sa strancima (SPS) BiH Slobodan Ujić samo su neki od funkcionera koji su potvrdili da su sastanku prisustvovali na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

S pravom se postavlja pitanje ko je onda uopće bio organizator političkog skupa u Administrativnom centru Vlade RS-a: Vijeće ministara BiH ili SNSD. Iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH kazali su nam da oni nisu bili uključeni u pozivanje imenovanih osoba, ministara, parlamentaraca, državnih službenika i ostalih zvanica na sastanak u Istočnom Sarajevu.

Kako saznajemo, zaposleni u institucijama BiH su telefonskim putem iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije pozivani na skup u Istočnom Sarajevu. Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH do zaključenja ovog teksta nije nam dostavio pojašnjenje o pozivnicama i ulozi njegovog kabineta u organizaciji skupa u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić nije nam želio otkriti da li je na sastanak pozvan telefonskim putem smatrajući da to nije bitno, pri tome ističući da je njegova obaveza, kao čovjeka kojeg je imenovalo Vijeće ministara BiH, da se odazove pozivu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"To je nebitno uopće kako mi je upućen poziv. Pozvan sam i zašto je bitno kako je upućen poziv, telefonski ili drugim putem. Nebitno je", rekao je Ujić.

No, način na koji je upućen poziv itekako je važan jer otvara brojna pitanja počevši od pitanja mogućnosti postojanja bizarnog imenika u Tegeltijinom kabinetu s brojevima telefona samo zaposlenih osoba u institucijama BiH koje se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda, načina selekcije Srba koji su pozvani na sastanak, ali i zloupotrebe pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Skupu u Istočnom Sarajevu prisustvovao je i određeni broj državnih službenika, odnosno sekretara ministarstava, pomoćnika ministara te stručnih saradnika koji po zakonu ne smiju slijediti instrukcije političkih stranaka. U normalnim sistemima već danas bi protiv uposlenika, koji su napustili svoja radna mjesta da bi otišli slušati Dodikove instrukcije, bili pokrenuti disciplinski postupci.