Revizija
1

Gubitak Željeznica FBiH od 61 milion KM

SRNA
Gubitak Javnog preduzeća "Željeznice FBiH" prošle godine bio je oko 61 milion KM i za 55 odsto je veći u odnosu na 2008. godinu, utvrđeno je revizijom.

Federalni revizori ustanovili su da su "Željeznice FBiH" u teškoj situaciji, te upozorili da je zbog sistemskog nerješavanja nagomilanih problema i višegodišnjih gubitaka stvorena velika dubioza u poslovanju ovog preduzeća. Za stanje u kom se našlo ovo javno preduzeće okrivili su Vladu FBiH, ali i njegovu upravu i rukovodstvo, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"U izuzetno teškoj finansijskoj situaciji i nelikvidnosti smatramo da je neprimjereno nabavljati laptope od 5.961 KM ili mobitele od 1.840 KM", upozorili su revizori.

Prošlogodišnji prihodi "Željeznica FBiH" bili su 100,9 miliona KM, a rashodi 162 miliona KM. Prihodi od prodaje iznosili su 73,8 miliona KM, a ostali prihodi 26,4 miliona i to: 19,4 miliona KM od Vlade FBiH, a 1,5 miliona KM različite donacije.

"U ovakvim uslovima 'Željeznice FBiH' ne mogu pokriti ni troškove zaposlenih koji su u 2009. godini iznosili gotovo 82 miliona KM", konstatovali su revizori.

Za pasivan odnos Uprave prema imovini "Željeznica FBiH" kao primjer revizori su naveli i višak 185 vagona, koji nisu evidentirani u knjigovodstvenim evidencijama.

Pavo Boban, predsjednik Nadzornog odbora "Željeznica FBiH", kaže kako je rukovodstvo ovog preduzeća svjesno svih propusta, ali i da su poduzeli mjere neophodne za njegov oporavak.
"Gorući problem bila je prethodna uprava preduzeća (na čelu sa Narcisom Džumhurom). Osim toga bilo je i raznih političkih uticaja, ali i zbog ekonomske krize", rekao je Boban.