BiH
62

Guardian: Portret Sarajeva 20 godina nakon potpisivanja Daytona

Klix.ba
(Foto: Chris Leslie)
Britanski Guardian jutros je objavio fotopriču iz Sarajeva koja je objavljena povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončana opsada Sarajeva nakon gotovo četiri godine rata. Autor je dokumentarni fotograf Chris Leslie koji je posjetio glavni grad Bosne i Hercegovine i kroz fotografije prikazao kako Sarajevo izgleda danas.

"Dejtonski mirovni sporazum potpisan je u Parizu prije 20 godina i označio je završetak gotovo četiri godine brutalnog rata između Srba, Hrvata i Bošnjaka te kraj opsade Sarajeva, najduže u modernoj povijesti“, podsjetio je Guardian.

Svijet se od 1995. godine dramatično promijenio. Desio se napad u SAD-u 11. septembra, ratovi u Iraku i Afganistanu, te Arapsko proljeće. BiH je skliznula s radara za zapadni svijet.

Guardian podsjeća da je Sarajevo 1992. godine palo pod opsadu. Bosanski Srbi su opkolili grad i 500.000 građana je bilo pod opsadom. Sarajevo je bombardirano topništvom, a snajperisti su gađali građane dok su hodali ulicama grada.

"Dejtonski sporazum je posredstvom SAD-a stvorio dva visokoautonomna entiteta unutar BiH: bošnjačko-hrvatska Federacija i Republika Srpska", piše Guardian.

Autor fotografija Sarajeva Chris Leslie je fotografisao detalje u glavnom gradu BiH. Zabilježio je Gazi Husrev-begovu džamiju, Baščaršiju, ali i moderne zgrade koje su se izdigle u posljednje vrijeme.

"Ova metropola odaje sliku kosmopolitskog grada za turiste, ali ispod površine kriju se nacionalizam, korupcija i svakodnevni problemi koji otežavaju život ljudima iz svih sredina", dio je reportaže fotografa Leslieja o Sarajevu.

Svojim fotoaparatom je zabilježio i ratne rane Sarajeva, rupe od granata po zgradama, ostatke hotela Igman, ali i spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, te skulpturu "Nermine, dođi" koja predstavlja najpotresniju dokumentovanu sliku iz Srebrenice.

"Mogli smo jednostavno otići u inozemstvo, imali smo priliku. No, Bosna je naš dom i Sarajevo je naš grad, željeli smo se vratiti kući", rekao je Sarajlija Hamdo.

Leslie je fotografisao i Zetru "gdje su Torvill i Dean osvojili zlato na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine", te hotel Holliday Inn i Željezničku stanicu u Sarajevu.