Smart Sarajevo
50

Grupa studenata tvrdi da su "pametne kante" njihov izum koji je ukraden, UNDP sve demantuje

B. R.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
"Pametne kante" su ideja grupe studenata iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, tvrdi jedan od njih, čiji je identitet poznat našoj redakciji. Smatra da je ideja ukradena i da su se desili drugi propusti. Ove navode negirali su iz UNDP-a koji je organizovao projekt Smart Sarajevo, a u sklopu kojeg je predstavljena spomenuta ideja.
Naš sagovornik je podsjetio da je njihova ideja "pametne kante" bila pobjednička na takmičenju u okviru inicijative Smart Sarajevo, a koje se desilo u oktobru prošle

godine.

"Bilo je takmičenje Za čisto Sarajevo. Čini mi se da je bilo 11 timova gdje je bila poenta hackthona da svako predstavi svoju ideju, odnosno prototip te ideje te da to predstavi pred komisijom. Mi smo to uradili. Osvojili smo prvo mjesto", dodao je.


Tvrdi da nisu ni nagrađeni. Kako je kazao, nagrada je trebala biti putovanje u Norvešku jer je ambasada ove zemlje u Bosni i Hercegovini bila među organizatorima takmičenja. Istaknuo je da nisu dobili ni finansijska sredstva za realizaciju projekta.

"Rekli su da će nas finansirati i da ćemo u saradnji sa KJKP Rad realizovati ideju. Naša ideja je bila identična onome što su objavili prije nekoliko dana - da je Sarajevo napravilo te kante. Imamo i snimak na kojem smo predstavili ideju. Imamo i slike, kao i mailove", izjavio je.

Kao problem je naveo to što nije potpisan nijedan ugovor.

"Mi smo došli na takmičenje i rekli su nam šta će biti. To su nam obećali, ali ništa od toga se nije ispunilo. Tako da ih ne možemo ni tužiti. Mislim da stvarno nije uredu, jer su oni to organizovali. Mi smo predstavili ideju i nakon toga nam se nisu javljali. Onda odjednom vidimo vijest da su oni to napravili", naglasio je.

Također, tvrdi da im se niko nije obratio u namjeri da iskoristi ovu ideju.

"Jedini kontakt smo imali s UNDP-om. Govorili su nam da razradimo biznis plan, uradite ovo, uradite ono. Odjednom smo izgubili kontakt s njima. S KJKP Rad nismo imali nikakav kontakt, osim što smo im dva puta prezentovali ideju. Poslije toga nas nije niko kontaktirao", rekao je.

Odgovorio je na pitanje da li su u konkursu takmičenja bili navedeni uslovi korištenja pobjedničke ideje.

"U prijavi za takmičenje bukvalno nije bilo ništa. Pisalo je da će nagrade biti naknadno objavljene i koja je tema", dodao je.

Kako je kazao, posjeduju prototip "pametne kante" i zajedno s njim je radilo još sedam osoba - pet iz Istočnog Sarajeva i tri iz Sarajeva. Ukazao je na to da i nakon javnog predstavljanja "pametnih kanti" u Sarajevu početkom jula ove godine niko iz UNDP-a im nije odgovarao na upit.

"Čak smo im dostavili koliko je potrebno sredstava da se naprave kante. Ali nikakvog kontakta nije bilo", zaključio je naš sagovornik.

UNDP demantuje navode

Spomenute navode smo provjerili kod KJKP Rad, Grada Sarajevo i UNDP-a.

Sarajevsko komunalno preduzeće je poručilo da nije bilo uključeno u ovaj projekt.

"KJKP Rad nije bio uključen u organizaciju Smart City inicijative ni izbor projekata te ne raspolažemo informacijama za upit koji ste poslali. Nakon implementacije projekta i postavljanja 'pametnih kanti' na pet lokacija na području općine Stari Grad kante su predate KJKP Rad na upravljanje", odgovorili su.

Iz Grada Sarajevo su istakli da su oni bili samo partneri te da je glavni organizator UNDP koji je istakao da je projekt "pametne kante" dostavila kompanija Services and Solutions.

"Projekt Energija protiv smeća je dostavljen od firme Services and Solutions u okviru otvorenog i transparentnog Javnog poziva za projektne prijedloge u okviru Inicijative Smart Sarajevo pokrenute u julu 2019. godine. Sve projektne aplikacije u sklopu ovog poziva dostavljene su online i još uvijek su javno dostupne te se mogu pregledati kriterija objavljenih u pozivu", objasnili su.

I oni su potcrtali da je riječ o projektu kojim se, kako su naveli, uvodi pilot upotreba pametnih kanti za smeće, a koji je izabran kao jedan od pobjednika Inicijative Smart Sarajevo. Ponovili su da inicijativu zajednički implementiraju UNDP, Grad Sarajevo u partnerstvu s Općinom Stari Grad i Kantonom Sarajevo.

Komentarisali su i pravila korištenja pobjedničkog projekta.

"Prema pravilima UNDP-a, za proizvode i sredstva koja se finansiraju, vlasništvo i upotreba se predaju odgovarajućoj instituciji, kao što je bio slučaj u ovom projektu", ukazali su.

Osvrnuli su se na navod da nemaju komunikaciju s autorima izuma od završetka takmičenja. Kako su naveli, rezultati javnog poziva su objavljeni i dostupni javnosti. Naglasili su da je to moguće provjeriti posjetom web stranicama UNDP-a i Grada Sarajeva, kao i putem medija.

"U oktobru 2019. sve je iskomunicirano s aplikantima", dodali su.

Demantuju da nagrade nisu uručene. Kako su izjavili iz UNDP-a, svi najviše rangirani projekti su nagrađeni i njihova implementacija se finansira.

Također su negirali da nisu potpisani ugovori. Poručili su da su autori svih projekata koji se finansiraju potpisali ugovore sa UNDP-om, čime su regulirana prava, odgovornosti i pravila.