Polurješenje
17

Grupa od 130 migranata već izmještena na lokaciju Vučjak

FENA
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) počelo je s provedbom Odluke Gradskog vijeća Bihać i Kantonalne operativne grupe o izmještanju migranata i izbjeglica na lokaciju Vučjak. Policijski službenici već su transportovali grupu od 135 migranata, koji su nelegalno boravili u privatnim smještajima, u središtu Bihaća.

"Ovo radimo s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije u Bihaću, tako da smo već prvu grupu migranata izmjestili na Vučjak. U toku dana nastavljamo s tim aktivnostima i nadam se da ćemo danas i sutra na Vučjak smjestiti i sve ljude koji su boravili oko Privremenog prihvatnog centra 'Bira'. Na Vučjaku su obezbijeđeni šatori, voda, prehrambeni obroci i medicinska pomoć tim ljudima", riječi su ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića.

On se osvrnuo i na incidentne situacije u posljednjih nekoliko dana u Bihaću, te istakao maksimalnu pripremljenost i fokusiranost pripadnika policije na održavanje sigurnosne situacije pod kontrolom.

"Policijski službenici postupaju profesionalno i sve držimo pod kontrolom. Angažovani su svi raspoloživi policajci, uključujući i Jedinicu za podršku. Posebno smo skoncentrisani da transport ljudi do Vučjaka prođe bez ikakvih problema, te da na toj lokaciji ne dođe ni do kakvih konfliktih situacija", dodao je Kljajić.

Iz gradske organizacije Crvenog križa potvrđen je maksimalni angažman i spremnost za prijem nekoliko stotina osoba na Vučjak.

"Za sada je postavljeno šest šatora, obezbijeđena voda i hrana. Medicinski timovi će se odmah staviti na raspolaganje, a pokušat ćemo tim ljudima obezbijediti i ostale neophodne uslove za human smještaj i boravak na Vučjaku. Svi volonteri Crvenog križa su već nekoliko dana tamo i rade punim intenzitetom", riječi su predsjednika Crvenog križa Grada Bihaća Abdulaha Budimlića.

Ponovljeno je da će na novodređenu lokaciju u Bihaću biti izmješteni svi migranti izbjeglice, koji su dosada boravili po privatnim smještajima, oko Prihvatnog centra "Bira", te po napuštenim objektima i javnim površinama u gradu. To je zapravo početak realizacije plana izmještanja svih migranata i izbjeglica iz središta grada, odnosno zatvaranja Bire u razumnom vremenskom roku.