Čuvanje mira
887

Grupa bh. vojnika ispraćena u Afganistan: Vratite nam se živi i zdravi

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U misiju podrške miru "Odlučna podrška" danas je iz kasarne Dubrave kod Tuzle u Afganistan ispraćena grupa pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Grupa od 47 pripadnika OSBiH, u čijem su sastavu i tri žene, će pod okriljem američkog kontingenta koalicionih snaga u bazi Bagram narednih šest mjeseci obavljati svoje zadatke.

Ova pješadijska jedinica iz sastava Pete pješadijske brigade OSBiH, u protekla četiri mjeseca je, nakon rigorozne selekcije, prošla zahtjevnu i iscrpljujuću obuku, kako bi svojom obučenošću i osposobljenošću, rame uz rame s koalicionim snagama, dala doprinos operaciji podrške miru u Islamskoj republici Afganistan.

Misija u koju se upućuju bh. vojnici defanzivnog je karaktera, a tokom svečanog ispraćaja poručeno je da se u svoju zemlju vrate živi i zdravi, kao i da BiH predstave u najboljem mogućem svjetlu.

"Radi se o čuvanju komande američkih snaga. Prošle godine sam bio u obilasku prošle rotacije i mislim da je to zadatak koji ima nizak rizik, ako se uopće može govoriti o tome. Međutim, uvijek je opasno, a od naših vojnika se traži 24-satna, sedmodnevna dužna pažnja kako se nešto ne bi desilo", rekao je brigadni general Kenan Dautović, komandant Pete pješadijske brigade OSBiH.

U bazi Bagram našim vojnicima se nameće izuzetno velika odgovornost, s obzirom na to da, istakao je Dautović, neprijatelj djeluje iznenadno i prikriveno, a bh. grupa mora biti spremna na odgovor, ako do izazova dođe.

"Pripadnici koji odlaze djelovat će isključivo unutar baze. Pravilima angažiranja njima je strogo zabranjen bilo kakav angažman izvan zone. U samoj bazi postoje prstenovi, a oni se nalaze u posljednjem", pojasnio je on.

Generalpukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, kazao je da bh. vojnici već više od 15 godina učestvuju u misijama u svijetu te čuvaju mir zajedno sa svojim partnerskim koalicijama.

"Činimo napore da te naše misije učinimo održivim i damo doprinos miru u svijetu. Činimo napore i da od naših partnera naučimo kako to naše oružane snage trebaju u budućnosti biti efikasnije i modernije i u tome uspijevamo. Imamo pripadnike i dobrovoljce koji žele ići u misiju te se odriču svojih komoditeta i spremni i obučeni predstavljaju svoju zemlju i Oružane snage BiH. Na svu sreću, dosad su se vraćali živi i zdravi i sa zahvalama", izjavio je Jeleč.

Nakon ceremonije svečanog ispraćaja uslijedilo je kratko druženje s pripadnicima misije koji su se na kraju na vrlo emotivan način pozdravili sa članovima svojih porodica.