Interesovanje kluba
64

Grupa bh. parlamentaraca obilazi Krajinu, žele ublažiti migrantsku krizu

Piše: M. D.
Foto: M. De./Klix.ba
Foto: M. De./Klix.ba
Delegacija zastupnika Parlamentarne skupštine BiH okupljena oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja danas i sutra će na području Unsko-sanskog kantona (USK) obilaziti četiri migrantska prihvatna centra u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši i sastati se sa predstavnicima lokalnih vlasti u Krajini.

Jasmin Emrić (A-SDA), državni zastupnik i član delegacije, kaže za Klix.ba da je unutar Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PS BiH i ranije bila tema praćenje migracija i migrantske krize na području BiH.

"S obzirom na to da nije održana hitna sjednica Parlamentarne skupštine BiH na ovu temu, to je na neki način izazvalo interesovanje većeg broja zastupnika da se upoznaju detaljnije sa situacijom, sa težinom problema i na taj način smo se i mi unutar Kluba odlučili za ovu posjetu", objašnjava Emrić razloge organiziranja službene posjete migrantskim centrima u Krajini.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Kao Krajišnik, on ističe kako većina zastupnika u državnom parlamentu nema predstavu o migrantskoj situaciju u ovom dijelu BiH kako to imaju ovdašnji ljudi i predstavnici institucija koji sa ovim problemom žive svakodnevno.

Prikupljene informacije i zahtjevi poslužiće, kaže Emrić, da se zajedno sa lokalnim vlastima i višim nivoima uspostavi sistem kontroliranog praćenja migrantske krize.

"Nakon ove posjete i sagledavanja stanja na sjednici Kluba ćemo razmatrati zahtjeve unsko-sanske vlasti i lokalnih zajednica,tražićemo informacije od nadležnih državnih institucija odnosno koordinacijskog tijela šta se može poduzeti da se ublaži migrantska kriza", zaključio je državni parlamentarac Jasmin Emrić.

Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba

Ovu delegaciju sačinjavaju Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Aida Baručija i Jasmin Emrić. U Krajini također borave Branislav Borenović i Edita Đapo.

Danas će posjetiti "Biru" u Bihaću, "Sedru" u Cazinu i "Miral" u Velikoj Kladuši a za sutra je planirana posjeta prihvatnom centru "Borići" te sastanci sa premijerom USK Mustafom Ružnićem i članovima Operativne grupe za koordinaciju i nadzor nad migrantskom krizom na USK, bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Davorom Župom.