Usvojen u kongresu
85

Grupa američkih kongresmena predstavila sadržaj Zakona o pridržavanju Dejtonskog sporazuma

M. G.
Kongresmenka Ann Wagner, potpredsjednica odbora za vanjske poslove američkog Predstavničkog doma, zajedno s kongresmenom Tomom Keanom, kongresmenkom Susan Wild i kongresmenom Mikeom Turnerom objavili su izjavu nakon što su predstavili Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije.

Ovaj zakon usvojio je ovaj dom prošle godine.

“Kao potpredsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma i predstavnik najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, znam koliko je važno da održimo stabilnost u regionu i da se čvrsto suprotstavimo destruktivnim političarima koji žele poništiti godine mira “, rekao je potpredsjednik Wagner.

Dodao je da neće dozvoliti da korumpirani političari u BiH, koje često podržava Putinov režim, ugroze Dejtonski sporazum i učine život još opasnijim za sve one u regionu.

"Ovaj zakon će osigurati da uvedemo sankcije ovim destabilizirajućim kriminalcima i odvratiti loše aktere, uključujući Rusiju, da steknu uporište u regionu”, dodao je on

Dodao je da razumije važnost diplomatije i konstruktivnog angažmana u rješavanju sukoba.

"Postizanje mira nije lako, ali to je nešto što bi Amerika trebala podržati kao zagovornik međunarodnog poretka i vladavina prava. Međutim, mirovni sporazumi su održivi samo ako su sve strane voljne da dođu za sto", rekao je kongresmen Turner.

Naglasio je da podržavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije pokazuje nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Država unapređenju sigurnosti i sprječavanju nasilja.

"Pozivajući na odgovornost one koji potkopavaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerirati akcije koje produžavaju sukobe i ljudske patnje", naglašava Wagner.

Istakao je da moraju podržati narod Bosne i Hercegovine u zaštiti njihovog teško stečenog mira suočenog sa silama sukoba i "sektaštva".

"Dok istovremeno činimo njihovu demokratiju jačom, reprezentativnijom i inkluzivnijom. Ovaj prijedlog zakona poziva BiH da provede presude Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija – što je neprihvatljiva prepreka za građane jevrejskog i romskog porijekla, kao i sve ostale građane koji ne spadaju u tri zaštićene etničke zajednice", rekla je kongresmenka Susan Wild.

Kongresmen Kean je rekao da narod Bosne i Hercegovine zaslužuje vladu koja cijeni i daje prednost jedinstvu i demokratiji.

"Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije će Bosnu i Hercegovinu staviti na pravi put ka zaštiti svog suvereniteta, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera od zlonamjernih aktera koji žele da naruše duh Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kao predsjedavajući Evropskog podkomiteta za vanjske poslove, nastavit ću da se borim za mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta", istakao je Kean.

Sadržaj Zakona:

Politika Sjedinjenih Država je podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku BiH. Potrebno je koristiti sankcije protiv onih koji potkopavaju Dejtonski sporazum i bh. demokratske institucije, kao i ohrabriti EU da se pridruži SAD-u u sankcioniranju Dodika te razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju multilateralnih mirovnih napora, kao i raditi na zaštiti Ureda visokog predstavnika.

Kodificirati, krojiti i naložiti ovlasti za izricanje sankcija stranim licima i punoljetnim članovima porodice koji potkopavaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju sigurnost BiH. Sankcije se moraju izreći za:

1. Formiranje ili učešće u formiranju paralelnih otcepljenih institucija

2. Kršenje ili na bilo koji način ometanje provedbe Dejtonskog sporazuma, uključujući prijetnje Uredu visokog predstavnika

3. Podrivanje bh. demokratskih institucija

"Zahtijevajte robusno i redovno izvještavanje kako biste uspostavili snažan nadzor", navodi se u Zakonu.