Rekao da šire mržnju
96

Grujičić vrijeđao Majke Srebrenice, one mu odgovorile: Zašto danas kad ispraćamo kosti naše djece?

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik općine Srebrenica se oglasio uoči obilježavanja genocida nad Bošnjacima prilikom čega je vrijeđao Majke Srebrenice. Odgovorile su mu pitanjem: Zašto baš danas?

On je za Večernje novosti rekao kako Srbi ne odustaju od pomirenja, ali ni od borbe za istinu "šta se zaista događalo od 1992. do 1995. godine u Srebrenici".

Kazao je kako međusobni odnosi Bošnjaka i Srba danas u Srebrenici dobro funkcionišu, ali da su "Majke Srebrenice i dalje motor svake mržnje među ljudima".

"Ogromna većina tih žena ne živi u Srebrenici, nego imaju zgradu u Potočarima. Jedan broj tih žena je postao prebogat. Kada idu da 'govore' svoju istinu o ratu u BiH, većina nosi 'bubicu' u uhu, pa ima smiješnih događaja kada ne čuju šta im sufliraju", rekao je Grujičić.

Na konstataciju da Srebreničke majke ne priznaju bol srpskih majki, Grujičić je rekao da je to posljednje što se od njih može očekivati, kao i od drugih Bošnjaka.

"Na naša groblja stranci, kao ni Bošnjaci, nisu stavili nijedan cvijet", dodao je Grujičić kazavši: "Ovdje svi znamo da je 'ključ historije' u Naseru Oriću, za koga mi Srbi znamo da nikad neće biti osuđen za stravične zločine nad komšijama. On je slobodan čovjek, 'heroj' Bošnjaka i Zapada, a zavio je u crno ne samo Podrinje, nego je kriv i za zločine u 'pola Bosne'".

Govoreći o obilježavanju genocida u Srebrenici tvrdi da se narativ o Bošnjacima u svijetu promijenio nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić došao u Potočare i bio napadnut.

"Majke Srebrenice" su se oglasile saopćenjem u kojem ga pitaju zašto baš danas mora vrijeđati.

"Zašto na dan kada dijelove kostiju naše djece ispraćamo prema Potočarima. Zar nisi mogao suzdržati se bar dok ne prođe pet dana od dženaze?", upitale su.

No, dale su mu i odgovor:

"Zato Grujičiću, što je očito tvoja mržnja jača od svih drugih ljudskih osjećanja. Zato što su tvoji idoli Karadžić, Mladić, Šešelj i drugi čije su ruke krvave da ih ni Drina ne može oprati", navode.

Osvrnule su se na njegov komentar u kojem kaže da ni ne očekuje od Majki Srebrenice da odaju počast srpskim žrtvama te da šire mržnju.

"Mi majke ne mrzimo nikoga pa ni tebe, načelniče. Mi majke smo ponosne što smo uspjele dokazati genocid nad našom djecom.

Mi majke smo još i više ponosne što smo našu unučad odgojile da ne mrze nikoga, da poštuju čovjeka. To je naš uspjeh, a ne mržnja. A tvoj Grujičiću, šta je tvoj uspjeh?", zaključile su.

Obilježavanje genocida u Srebrenici će biti organizovano u Memorijalnom centru Potočari gdje će biti održana i dženaza za 30 žrtava genocida. Grujičić je svega dva dana uoči obilježavanja genocida odlučio da vrijeđa Majke Srebrenice, što je njegova uobičajena praksa širenja mržnje i tenzija u ovom periodu. Zbog toga nikada nije procesuiran.