BiH
0

Grubešić: Očekuje se profesionalan rad u slučaju Barašin

SRNA
Boris Grubešić
Boris Grubešić
Tužilaštvo BiH nije dobilo obavještenje Kancelarije disciplinskog tužioca o pokretanju postupka za suspenziju glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, a kada se to desi on će svakako sačiniti odgovor sa detaljnim objašnjenjem koji će proslijediti disciplinskom tužiocu, rekao je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

On je istakao da Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), između ostalog, godišnje radi na oko 1.000 predmeta različitih pritužbi na rad sudija i tužilaca, te da predmet koji se odnosi na Barašina ne smatraju drugačijim.

"Nadamo se da će Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV-a postupati u skladu sa najvišim profesionalnim standardima i bez ikakvih političkih uplitanja. Što se tiče nekih navodnih inkriminacija koje se najčešće u medijima stavljaju na teret glavnog tužioca, treba istaći da inkriminisane osobe koje su se sastajale sa glavnim tužiocem, uopšte nisu u statusu osumnjičenih osoba niti se protiv njih vodi postupak", rekao je Grubešić.

On je naveo da brojni političari na najvišem nivou u BiH protiv kojih Tužilaštvo vodi istragu, najnormalnije rade svoje poslove, sastaju se sa raznim delegacijama u zemlji i svijetu i predstavljaju BiH.

Prema Grubešićevim riječima, niko ne postavlja pitanje zašto se predstavnici međunarodne zajednice sastaju sa osobama protiv kojih Tužilaštvo vodi istragu.

"Kompletnu situaciju koja se posljednjih mjeseci dešava u vezi sa glavnim tužiocem, smatramo kao pokušaj vršenja političko-medijskog pritiska na Tužilaštvo BiH. Mi i dalje poručujemo da smo imuni na bilo kakve političke pritiske i da ne dozvoljavamo bilo kakve pokušaje političkih interesnih grupa da ovladaju ovom institucijom", istakao je Grubešić.

On je potvrdio da glavni tužilac BiH Milorad Barašin nastavlja da radi svoj posao još nešto manje od četiri godine, kada mu ističe mandat na toj funkciji. 
Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV-a podnijela je zahtjev za disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca BiH, kao i zahtjev za njegovu suspenziju.

Glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić ranije je kao razlog za pokretanje procedure naveo "ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije i podriva kredibilitet i povjerenje u pravosuđe".

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a ima rok od osam dana da donese odluku o tome da li će Barašin biti suspendovan. U slučaju suspenzije, on bi imao pravo da se žali, a o toj žalbi bi raspravljala drugostepena komisija VSTV-a.

Glavni tužilac BiH dovođen je u vezu sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.