Odbijen zahtjev
7

Grubešić: Neprihvatljivo uvećanje koeficijenata zdravstvenim radnicima SBK

FENA
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) ne prihvaća zahtjev za povećanje koeficijenata zdravstvenim djelatnicima, dok štrajk upozorenja, koji je pokrenuo kantonalni odbor Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, smatra pravno neutemeljenim, izjavio je ministar zdravstva Nikola Grubešić.

"Zahtjev za povećanje koeficijenata podrazumijeva izdvajanje višemilionskog iznosa i o tome možemo razgovarati tek iduće godine kada budu gotovi određeni dokumenti na razini zdravstva Federacije BiH i kada sačinimo završni račun Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK-a. Moramo voditi računa o racionalnom korištenju sredstava i ne možemo sve usmjeriti prema plaćama zdravstvenih djelatnika, nego i prema pravima osiguranika", rekao je Grubešić novinarima.

On je naglasio da bi Vladina ponuda, o povećanju satnice na 2,4 KM, omogućila medicinskom osoblju sa srednjom stručnom spremom, prvenstveno medicinskim sestrama i tehničarima, startnu plaću od oko 820 maraka.

"Mislim da su ovi uslovi iznad prosjeka, u odnosu na sve druge uposlene u kantonu s istom stručnom spremom", dodao je on.

Grubešić je, također, istaknuo stav Vlade da, s pravnog aspekta, nema štrajka upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Generalni štrajk upozorenja apsolutno je pravno neutemeljen i pozivam Sindikat da ne korist takav vrstu pojmova. Štrajk je pod definiciji prekid rada, a mi nemamo prekid rada nego neka okupljanja na pauzama i ta vrsta okupljanja podliježu nekim drugim zakonima. Pozivamo Sindikat da prekine s tom praksom", istaknuo je on.

Ministar Grubešić je rekao da će pregovarački tim Vlade pozvati predstavnike Sindikata na nastavak razgovora i postizanje kompromisa, s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Kantonalni odbor Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu FBiH ranije je priopćio kako je neprihvatljiva ponuda Vlade o povećanju satnice, te traži uvećanje koeficijenata, kao što je to urađeno i za doktore medicine i stomatologije, koji su okupljeni u drugom sindikatu.