Državni ministar
31

Grubeša: Sveobuhvatne izmjene Zakona o VSTV-u bit će u proceduri do kraja godine

Er. M.
Josip Grubeša (Foto: D. S./Klix.ba)
Josip Grubeša (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša rekao je u razgovoru za Klix.ba kako vjeruje da će sveobuhvatne izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH biti u proceduru do kraja godine.
Ministar pravde Bosne i Hercegovine nije dostavio prijedlog izmjena zakona u oblasti pravosuđa Parlamentarnoj skupštini BiH, čime je prekršen vremenski rok od 30 dana koji su državnom ministru Josipu Grubeši dali zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ovim povodom pitali smo Grubešu zbog čega prijedlog izmjena zakona još uvijek nije dostavljen.

"Ministarstvo pravde BiH već je odavno pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i u tom pravcu imenovalo radnu grupu sastavljenu od stručnjaka sa svih nivoa vlasti, predstavnika VSTV-a, Suda BiH i Tužilaštva BiH, kojima je jedini zadatak sačiniti izmjenu zakona koja će biti učinkovita i osigurati vladavinu prava. Cijenim da je u interesu države da se napravi kvalitetan zakon, a ne samo da se nešto uradi kako bi se udovoljilo nemoguće kratko postavljenim rokovima", kazao nam je Grubeša.

Na pitanje da li uopće Ministarstvo pravde BiH zna koje članove zakona mora izmijeniti s obzirom na to da Evropska komisija nije precizirala šta se konkretno mora učiniti, Grubeša nam je odgovorio kako nije tačno da nemaju smjernice šta se mora promijeniti jer postoji izvještaj ekspertske komisije koja je obavljala procjenu.

"Neodgovorno je očekivati da nam neko sa strane ukazuje na to kako trebamo urediti izbor nositelja pravosudnih dužnosti, ali je sasvim dovoljno kada nam ukažu gdje su nedostaci postojećeg sistema. Na nama je da napravimo pravosuđe koje odgovara našem pravnom sistemu i tradiciji, ali i da bude transparentno i učinkovito. Neće nam niko nametati rješenja, sami ih moramo sebi napraviti", rekao je Grubeša.

Već duže vrijeme se priča o izmjenama Zakona o VSTV-u BiH. Tim povodom od ministra smo tražili odgovor i na pitanje kada javnost može očekivati utvrđivanje Prijedloga izmjena Zakona o VSTV-u BiH.

"Vjerujem da će sveobuhvatne izmjene Zakona o VSTV-u biti u proceduri do kraja godine i da će uskoro o njima imati mogućnost da se izjasni legitimna vlast izabrana na izborima", zaključio je Grubeša.