Mogućnost obnove
48

Grubeša: Hrvatska je legalno raspisala konkurs za zakup bh. imovine

Klix.ba
Josip Grubeša i Goran Marić
Josip Grubeša i Goran Marić
Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se danas u Zagrebu s hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem. Tema sastanka bio je raspisani konkurs za zakup bivših odmarališta u Republici Hrvatskoj koja su u vlasništvu pravnih osoba iz BiH.

"Hrvatska legalno raspisuje konkurs, a sve sukladno nedavno donesenom zakonu, s tim da će BiH insistirati na zaštiti prava vlasništva pravnih osoba iz BiH", rekao je ministar Grubeša, i dodao: "Mi ćemo poduzeti sve korake da se zaključi ugovor kojim će se urediti imovinsko-pravni odnosi, kako bismo riješili i ovo pitanje".

"Ta odmarališta su neriješenog vlasničkog statusa, na kojem su pravo korištenja imale pravne osobe iz bivše republike i bivše države. Ona su već trideset godina zapuštena, uništavana i trajno opasna za svoje okružje. Konkursima za zakup se ne utječe niti prejudicira status vlasništva. Njime se stvara mogućnost da se ona obnovi, da joj se vrijednost sačuva i poveća. I ko god u budućnosti bude njezin legitimni vlasnik, imat će imovinu, obnovljenu i znatno vrjedniju", u razgovoru je naglasio ministar Marić.

Ministri su se usaglasili da je vlasništvo neotuđivo pravo i da budući zakupnici neće moći ostvariti nikakva vlasnička prava.