BiH
52

Grof Đuraz: Ni pozicija ni opozicija, najradije bih da ih vanzemaljci kolektivno kidnapuju

Piše: L. Č.
Đurica Štula, muzičar iz Banje Luke, te član benda Sopot, poznatiji po imenu Grof Đuraz, komentarisao je današnje proteste u svom gradu. Proteste je nazvao "šprdnjom, tugom i kolotečinom ublehe", kazavši kako nije zadovoljan ni pozicijom ni opozicijom, te kako bi najradije da ih "vanzemaljci kolektivno kidnapuju".

Đuraz je u razgovoru za Klix.ba kazao kako nije zadovoljan pozicijom i trenutnom vlašću jer je za njih u posljednjih pet godina vezano toliko loših stvari i osjeća se prezir naroda. Jedini koji su njima zadovoljni, kaže Grof, su zapravo administrativni radnici koji "jadni ćute i tipkaju u nekim kancelarijama gdje ih sjedi po petoro".

Za opoziciju ističe kako su neinventivni i stalno ponavljaju jedno te isto.

"Za ovih 20 godina oni koji su vodili i proteste opozicije i miting podrške partiokratiji nisu učinili značajan pomak u dobrobiti i popravljanju svakodnevnog života. Izrotirali su se kao jaganjac na ražnju, a ja nisam osjetio značajan napredak ni u standardu ni u opštoj svijesti. Sve je na brzinu, prije izbora, dok kamere gore, dok delegacije obilaze. A mi i dalje štrokavi, bez fasada, puni tuge, gnjeva i jada... Pa nije ni čudo rakovi da jedu ljude, jer stres i bijes je ono s čim se bude. I sva priča i palamuđenja svode se na isto, a malo ko razmišlja bistro i na daljinu", kaže Đuraz.

Ističe kako niti jedna partija nije ponudila program dostojan vremena u kojem živimo, te kako niko ne priča o ozbiljnoj ekologiji, proizvodnji, limitiranju uvoza, oporezivanju vjerskih institucija, totalnoj legalizaciji marihuane, digitalizaciji društva, planskoj poljoprivredi i istinskoj reformi obrazovanja.

"Ok, debili smo, glup nam je obrazovni sistem, ali pitajmo Fince, oni znaju. Je*e nas moral, tačnost i posvećenost - Japanca za ministra. Slabo mi razumijemo potrebe ugroženih socijalnih grupa i nismo u stanju raditi ozbiljnu socijalnu politiku - dovedimo nekog Šveda, a ako hoćemo da je sve po redu i zakonu - pitajmo Švabu. Ima rješenja, ljudi po svijetu lijepo žive, ako ne znamo - pitajmo. Ali očito da oni koji odlučuju ne percipiraju stvari tako", poručuje.

Đuraz je još 2013. godine, za vrijeme velikih protesta u BiH, snimio pjesmu podrške za, kako kaže, zemljane Bosne i Hercegovine, poručivši kako "stoka treba da bude u štali, a ne da riče u skupštinskoj sali."