BiH
17

Bajtal o protestima u Banjoj Luci: Žalite se na nas koji vam produžujemo život?

Piše: Er. M.
Esad Bajtal (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Esad Bajtal (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Današnjim protestima u Banjoj Luci poslana je jasna poruku da u Republici Srpskoj nešto nije uredu, ocijenio je politički analitičar i ugledni profesor Esad Bajtal.

Bajtal smatra kako su protesti opozicije organizovani s ciljem pokazivanja nezadovoljstva stanjem u Republici Srpskoj, na što je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odgovorio kontramitingom kako bi minimalizovao taj događaj.

"Činjenica da je vladajuća struktura pokušala na sve načine, pa i na podrazumijevanu opasnost od mogućnosti eskaliranja sukoba, sadrži priznanje krivice vlasti za sve ono što joj se pripisuje", rekao je Bajtal.

On je istaknuo kako je vlast pokušala obesnažiti argumente zbog kojih su se okupili demonstranti iako je znala da je riječ o realnim argumentima.

Iako je vlast u RS-u najavljivala opasnost od dolaska takozvanih ekstremista iz Federacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, protesti su održani bez incidenata. Bajtal je stava kako su sve najave o dolascima navodnih ekstremista rezultat straha vladajuće strukture.

"Pokušali su i na taj način razbiti proteste. Pokušala je sve uvesti u okvire opasnosti koju je izmišljala, pri tome se naravno koristila izmišljanjem ideološkog neprijatelja. Naravno, išlo se u pravcu nekakvih islamskih opasnosti", rekao je Bajtal.

Dodaje da sve te činjenice govore kako se Dodikova struktura više ne osjeća lagodno i sigurno u političkom smislu, odnosno da osjeća da joj klizi vladalački tepih ispod nogu.

"Pokušavaju se svim sredstvima pa i makijavelističkim održati na tronu. Oni znaju da tu vlast više ne zaslužuju i da su izgubili u političkom smislu jer nisu uradili ono što su posljednjih deset godina obećavali. Štaviše, doveli su taj dio zemlje do apsolutne propasti pri tome tvrdeći da je on bolji od drugog dijela BiH", smatra Bajtal.

Na pitanje da li će dešavanje u Banjoj Luci nešto promijeniti, Bajtal odgovara da će se teško nešto postići, ali da ostaje činjenica kako se ipak nešto dogodilo.

"Promjena se dogodila. Javno mnijenje konačno zna da nešto nije uredu i da postoji neka vrsta službenog glasa iznutra, a to je glas oponenata. Oni su također glas naroda. Dakle postoji glas jednog dijela naroda koji kaže: 'Da, gospodo draga, vi ne radite u našem interesu, prevarili ste nas, lažete nas, nemate rezultate i mi ne možemo živjeti u sistemu kako ga vi organizujete“, rekao je Bajtal.

On je podsjetio i na neke od restrikcija režima Milorada Dodika koje se tiču interneta i da se čak poseglo prije nekoliko godina i za mjerama koje su zabranjivale iskazivanje individualnog mišljenja naspram vladajućih struktura u RS-u.

"Ovim se jasno reklo da se ljudima ne samo neće zabraniti da pričaju na internetu već da će ljudi govoriti i javno, okupljati se i izražavati svoje nezadovoljstvo. Ne zato što to hoće bez razloga već zato što to moraju jer nemaju para, plaće, posla i budućnosti za djecu", kazao je Bajtal.

Profesor je rekao kako opozicija nije nikome prijetila, ali je napravila proboj u smislu potrebe da se javno izrazi lično nezadovoljstvo dijela naroda. On je stava i kako je sva realnost politike u RS-u suzdržana u nedavnoj izjavi premijerke RS-a Željke Cvijanović koja je kazala kako je SNSD povećao životni vijek građana za četiri godine.

"To stvarno nema potrebe da bilo ko komentariše. Ne postoje parametri i način da se izmjeri takvo nešto što je izgovoreno. Sad se tu poseglo za biologijom, fiziologijom i za antropološkim činjenicama. Tu se vidi dokle se ide i koliko je vladajuća struktura u grču. Posezati za takvom vrsti iracionalne priče znači priznati vlastiti strah", smatra Bajtal.

Na kraju razgovora on je kazao da je tom izjavom priznata opravdanost svih razloga zbog kojih su se građani okupili na protestima Saveza za promjene.

"To je potpuno apsurdna priča u kojoj oni kažu: 'Pa vi pojma nemate, ma vi toliko dobro živite da toga niste svjesni. Toliko nam je dobro da smo vam evo mi produžili život, a vi se sad nešto žalite. Žalite se na nas koji vam produžujemo život? Pa vi ste nemoralni, vi ste jedna ništarija koja nas optužuje bez razloga'. Samo onaj ko debelo ne zna o čemu govori može sebi dozvoliti da izgovori ovakvo nešto", zaključio je Bajtal.