Vijeće za vanjske poslove
660

Grlić Radman u EU problematizirao Izborni zakon BiH, podržale ga samo Mađarska i Grčka

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jučerašnje izlaganje ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana o izmjenama Izbornog zakona u BiH, koje je održao na sastanku Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, nisu baš dobile podršku kakvoj se hrvatski šef diplomatije nadao.
Iako je Radman nakon sastanka rekao medijima da je za stavove koje je iznio tokom sastanka dobio "podršku nekoliko kolega", kako saznajemo, nekoliko u ovom slučaju znači dvoje.

Naime, Radmanove iznešene stavove o nužnosti promjene Izbornog zakona u BiH, prema našim informacijama, podržale su samo Mađarska i Grčka. Ostalih 24 zemlje nisu dale svoju podršku Radmanovom izlaganju.

U suštini, na ovu temu i sa stavovima koji hrvatski predstavnici pokušavaju nametnuti kao dominantni narativ, jučer u Vijeću za vanjske poslove EU nije bilo nikakvih zaključaka.

Podsjetimo, Radman je jučer govorio o stanju u BiH i upoznao kolege s trenutačnom situacijom u vezi s naporima na izmjenama izbornog zakona u kojima sudjeluju predstavnici Sjedinjenih Država i Evropske unije.

“Izvijestio sam ih o zabrinjavajućoj situaciji u BiH. Rekao sam da je nužno da EU mora poslati snažnu, jasnu i nedvosmislenu poruku onima koji koče promjene izbornog zakona i kojima odgovara status quo”, rekao je jučer nakon sastanka Grlić Radman.

Također je važno podsjetiti da je u decembru prošle godine Vijeće za vanjske poslove Evropske unije usvojilo zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima se ne spominje konstitutivnost naroda niti legitimno predstavljanje. .