16 tačaka
10

Grenell jučer bio na Kosovu, danas stiže u Srbiju, kreće provođenje sporazuma iz Washingtona

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Richard Grenell specijalni izaslanik američke administracije za dijalog Srbije i Kosova, stiže danas u Beograd, gdje će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Grenel dolazi kako bi provjerio kako teče sprovođenje najava iz dokumenta potpisanog 4. septembra u Bjeloj kući, a jučer je boravio u Prištini, gde je razgovarao o istoj temi sa tamošnjim zvaničnicima, piše Blic.

"Grenel će sa predsjednikom Vučićem razgovarati o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Sa njim dolazi i Adam Boehler, direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), sa kojim će premijerka Brnabić potpisati zajedničku izjavu, kaže izvor ovog lista.

[TWITTER]1308160084455940096[/TWITTER]

Glavna tema posjete je otvaranje kancelarije nove američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiji. Teme razgovora tokom Grenellove posjete Beogradu biće i ostale tačke sporazuma iz Washingtona, koje po navodima izvora, Grenell želi što prije da pokrene i sprovede.

"Često se dešavalo da se neki dokument potpiše i da potom ostane mrtvo slovo na papiru, pogledajte samo Briselski sporazum. Zbog toga Grenell ne želi da bilo šta prepusti slučaju. Amerikanci su mnogo ozbiljnije u sve ušli nego što je to činila administracija u Briselu", smatra se.

Sporazum koji su u Washingtonu potpisali Srbija i Kosovo naslovljen je na ekonomsku saradnju, a obuhvatao je i odnose s Izraelom, tretiranje Hezbollaha, 5G mreže, ljudska prava...