BiH
0

Gregorian: Sramotna manipulacija bivšim policijskim službenicima

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian danas se susreo s predstavnicima decertificiranih policajaca te kazao da su očigledne manipulacije ovom grupom "sramotne”.

Istakao je da je jasno kako su ovim bivšim policijskim službenicima političari, koji žele "prebaciti krivicu za svoj neuspjeh na OHR", namjerno dali nepotpune informacije.

U saopćenju OHR-a se kaže da su institucije BiH svjesne da pismo Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila 2007. ne daje povlašteni tretman decertificiranim policajcima za povratak u tijela za provedbu zakona.

Podsjećaju da je Vijeće ministara BiH 29. juna 2007. donijelo odluku da pismo predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a proslijedi nadležnim ministarstvima na nivou entiteta, kantona i Distrikta Brčko kako bi poduzeli mjere.

Devet kantona i Distrikt Brčko već su donijeli amandmane koji ispunjavaju zahtjeve iz pisma. Parlamentarna skupština BiH i Parlament FBiH učinit će isto u sljedećih nekoliko dana. Republika Srpska i Kanton 10 moraće ispuniti iste zahtjeve.

U najvećem dijelu BiH radi se na tome da zakonski uvjeti navedeni u pismu predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a iz aprila 2007. prema kojima decertificirani policajci mogu da se prijavljuju za upražnjena mjesta u policijskim organima, budu provedeni.

OHR je učinio više od bilo koga drugog da navede UN da uzme u razmatranje tešku situaciju u kojoj se nalaze decertificirani policajci.

"OHR je proveo tri godine u razgovorima s UN-om zagovarajući da se provede revizija odluka o certifikaciji koje je IPTF donio 2002.", rekao je Gregorian bivšim policajcima.

UN je odbio tu mogućnost, ali je odlučio da ukine doživotnu zabranu zaposlenja u policiji. Gregorian je istakao da to nije idealno, ali je jedino rješenje koje UN nudi, saopćeno je iz OHR-a.