BiH
269

Gratz: Osigurati održavanje izbora u Stocu pod direktnim nadzorom CIK-a

FENA
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Federalni zastupnik Dennis Gratz (NS) zatražio je danas da Centralna izborna komisija BiH javnosti obznani sve detalje u vezi sa radom Općinske izborne komisije i biračkih odbora u Stocu na dan izbora 2. oktobra 2016. godine, te utvrdi okolnosti u kojima je Ivan Perić, predsjednik OIK-a, sa dužnosti razriješio pojedine članove i članice biračkih odbora, saopćeno je iz Naše stranke.

"Iz Stoca je ranije upozoravano na veliki broj umrlih lica koja se još uvijek nalaze na biračkim spiskovima. Niko iz OIK-a nije reagovao niti dao odgovor šta planira učiniti po ovom pitanju. Zatim, prema iskazima članova biračkih odbora, glasačima nije pojašnjeno da na izbore mogu izaći samo sa važećim dokumentima BiH, te da isto ne predstavlja nikakvu diskriminaciju, već obavezu po Izbornom zakonu BiH, a radi provjere i poređenja podataka iz ličnih dokumenata sa onim što članovi biračkih odbora imaju na biračkom spisku", kazao je Gratz.

Naša stranka tražio da se izbori u Stocu organiziraju najkasnije do kraja mjeseca, a da u međuvremenu Centralna izborna komisija BiH završi brojanje glasova koji su stigli iz inostranstva za ovu općinu, kako se isto ne bi kasnije dovodilo u pitanje.

"Na policijskim organima je da utvrde odgovornost za incidente, propuste i fizičke obračune koji su se dogodili ove nedjelje u Stocu, a na CIK-u je odgovornost da provede izbore", zaključio je Gratz.