Udarac za žrtve
89

Gratz: Grubešin prijedlog za mogućnost pomilovanja izvršilaca genocida je sraman!

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni zstupnik NS i predsjednik Glavnog odbora NS Dennis Gratz reagirao je povodom Nacrta zakona o izmjenama zakona o pomilovanju BiH, koji je uputio državni ministar pravde Josip Grubeša (HDZ).

Gratz kaže kako prijedlog da se otvori mogućnost pomilovanja za izvršioce kaznenih djela genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječanosti, nakon izdržane tri petine kazne – već predstavlja udarac za žrtve proteklog rata u BiH.

"Sama mogućnost da je državno ministarstvo, kao odraz određene političke volje, u ovom slučaju HDZ-a, moglo dati ovakav prijedlog, već je uvreda za žrtve. Mislim da nije potrebno ni govoriti šta bi se desilo u slučaju da sam prijedlog bude i usvojen. Odsustvo suočavanja sa prošlošću, i priznavanja istine o ratnim zločinima i genocidu, ogroman je problem koji je nanio mnogo boli u svim ovim godinama. Političari već godinama prkose i odbijaju da priznaju sudske presude, pokazujući odnos nepoštovanja prema pravosuđu – što je već skandalozno, i ni u kojem slučaju im ne smije biti dozvoljeno da imaju mogućnost da poništavaju te presude", kazao je Gratz.

Gratz. dodaje da je mnogo važnija i značajnija stvar od donošenja mogućnosti pomilovanja – donošenje zakona o zabrani negiranja ratnih zločina na državnom nivou.

"U Parlamentu Federacije usvojen je naš prijedlog o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina u formi nacrta, i očekujemo aktivnosti u vezi s njegovim konačnim usvajanjem i stupanjem na snagu. Dan kada bismo dopustili da se otvori mogućnost pomilovanja za izvršioce genocida – bio bi možda i najcrnji dan u poslijeratnoj historiji BiH, a dan kada i na državnom nivou usvojimo zakon, koji će zabranjivati negiranje istine o ratnim zločinima, bit će dan kada će povjerenje, pomirenje i istina biti oslonac ljepše i sretnije budućnosti djece ove države“, zaključio je Gratz.