Reakcija
59

Gratz: Čovićev "projekat B" je prijetnja svima, a najviše Hrvatima

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: D. S./Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: D. S./Klix.ba)
Federalni zastupnik Dennis Gratz reagirao je na izjavu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je kazao da odustaje od razgovora i ide u "plan B" o pitanju izmjena Izbornog zakona.

"Čovićeva izjava da 'nam ne trebaju strani diplomati govoriti šta će se desiti ako ne bude izmjena Izbornog zakona' predstavlja klasični izolacionizam. To ne samo da predstavlja uvredu prema međunarodnim partnerima, na čelu sa Angelom Merkel, koji neprestano insistiraju da se strane suzdrže od jednostranih poteza i da se problemi rješavaju u duhu dijaloga. To naime predstavlja ogromnu prijetnju svim građanima BiH, a najviše Hrvatima, jer ih Čović pokušava gurnuti u nasilne metode, kakve su rijetke i prezrene u međunarodnim okvirima. Čak je i Sjeverna Koreja pristala na razgovore, a samo Čović misli da su rješenja u odbijanju dijaloga", kazao je Gratz.

Gratz smatra da je prijetnja "projektom B" još jedan dokaz u prilog tezi da predsjednik HDZ-a više ne kontroliše ekstremiste u svojim redovima, već da oni vladaju njime i pristaje da ide u haos i narušavanje stabilnosti.

"Iako je Čovićev 'projekat B' jasna prijetnja, razloga za strah i popuštanje ne smije biti. Svi partneri u ovom procesu moraju na to odgovoriti jasnom odlučnošću da će Čović ukoliko krene u takav projekat će završiti u najbolje slučaju kao Ante Jelavić. Ipak, iako bi to bila pravedna kazna za avanturizam, jako bi loše bilo da povede dio građana u takav jedan neizvjesni proces, odnosno izvjesnu političku propast tog projekta, sa različitim mogućnostima loših posljedica - ponajviše za Čovića a nažalost i za građane, koje bi on davljenički isturio ispred sebe da trpe štetu zbog njegovog kukavičluka", zaključio je Gratz.

Gratz smatra da "dodatnu gorčinu ostavlja utisak da su ostali nosioci odgovornosti, prvenstveno SDA i SBB, a onda i formalizrana opozicija, potpuno konfuzni, nespretni, neorganizirani i fokusirani na svoja međusobna stranačka previranja dok je država gurnuta u stranu".

"Jedini koji brinu o njoj su građani. Ostaje nada i vjera da će se iz građanske zabrinutosti i odgovornosti stvoriti nova energija koja će u nekoj novoj formi nadići strančarenja i birokratizaciju, te biti sila u historijskim odlukama koje su pred nama", zaključuje Gratz.