BiH
246

GRAS uz letke proslavio 130 godina postojanja: Nije lijepo voziti se "onako"

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
GRAS je danas organizovao posebnu vožnju tramvajem u kojem su dijeljeni leci sa porukom kojom građanima ukazuju na odgovorno ponašanje prilikom vožnje.

"Vozila svoja čuvajte. Karte kupujte, nije lijepo voziti se 'onako'", stoji između ostalog na lecima dijeljenim u čast velikog rođendana KJKP GRAS.

"GRAS ove godine proslavlja 130 godina postojanja i mi ovih dana želimo to obilježiti. Ipak, proživljavamo težak period, možda jedan od najtežih poslije rata. Imamo oronuli vozni park, a prosječna dob uposlenika je 52 godine, tako da su to negativni faktori koji utječu na poslovanje preduzeća", rekao je Avdo Vatrić, v. d. direktora GRAS-a.

Vatrić je istakao nadu da će se GRAS izvući iz trenutnih problema, a uz pomoć nadležnih organa u Kantonu Sarajevo.

"Nadamo se da ćemo uz pomoć svojih struktura i uz saradnju sa Vladom i Ministarstvom saobraćaja pronaći način da ova firma bude respektabilan ponuđač svojih usluga. Mi smo nabavili 10 trolejbusa i stavit ćemo ih u probnu funkciju kako bi građani vidjeli u kakvom su stanju. Svojim sredstvima i sredstvima Vlade smo nabavili 10 autobusa, a imamo najavljenu donaciju novih tramvaja iz Konye, također moramo se fokusirati na nabavku deset minibusa", zaključio je Vatrić.

Javni gradski prevoz Grada Sarajeva osnovan je 1885. godine uspostavom tramvajskog saobraćaja s konjskom vučom. Deset godina kasnije uspostavljen je tramvajski saobraćaj na električni pogon, 1948. godine pokrenute su i prve autobuske linije, a 1984. godine uspostavljen je trolejbuski saobraćaj.