Sud KS
30

GRAS: Krivotvoreni potpis na tenderskoj dokumentaciji

Klix.ba
Foto: BIRN BiH
Foto: BIRN BiH
Na suđenju bivšim čelnicima sarajevskog Javnog komunalnog preduzeća – Gradski saobraćaj (GRAS), vještak grafolog je izjavio da je utvrdio kako je potpis jednog od članova komisije za izbor najboljeg ponuđača iz oblasti marketinga bio krivotvoren.

Muhidin Rašidović, koji je zaposlen u Federalnoj upravi policije, rekao je da je septembra 2009. godine dobio zadatak da vještači potpis Hamze Čengića.

Prema njegovim riječima, za komparaciju je dobio Izvještaj tenderske komisije za izbor najboljeg ponuđača iz oblasti marketinga gdje je stajao navodni Čengićev potpis, te kao nesporni materijal – potpis Čengića na nekoliko mjesta na izvještaju sa saslušanja.

Čengić je na izvještaju naveden kao član komisije za izbor najbolje ponude.

“Razlike su primijećene na nekoliko nivoa, te smo mišljenja da Hamza Čengić nije autor potpisa na izvještaju tenderske komisije”, kazao je Rašidović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo optužilo je Ibrahima Jusufranića, bivšeg direktora GRAS-a, i Branislava Petrovića, šefa turističke poslovnice ovog preduzeća, da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili službene položaje i ovlaštenja te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo.

Prema navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 maraka, a obojica se terete da su drugome pribavili korist blizu 100.000 maraka. Petrović se još tereti za krivotvorenje službene isprave. U optužnici se navodi da je Jusufranić naložio nabavku autopraonica bez analize ekonomske opravdanosti i izvodljivosti ugradnje.

Branilac Muhidin Kapo pitao je Rašidovića da li je imao zadatak da utvrdi ko je krivotvorio potpis, što je vještak negirao.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. oktobra.