Nakon apela roditelja
172

GRAS, Centrotrans i vrućine: Provjerili smo čija vozila imaju ugrađene klima-uređaje

M.A.
Nakon što su iz Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH pokrenuli incijativu da se u vozila javnog prijevoza u Sarajevu ugrade klima-uređaji zbog nesnošljivih vrućina tokom ljeta koje nerijetko ugrožavaju zdravlje putnika, provjerili smo koja vozila u javnom sabraćaju imaju klima-uređaje.

Iz navedenog udruženja su nedavno saopćili da posebno djeca i starije osobe teško podnose vožnju pa su zato pozvali sve legalne institucije te sva preduzeća koja vrše javni prijevoz da osiguraju sredstva kako bi se nabavili potrebni klima-uređaji.

Na upit portala Klix.ba iz Centrotransa smo dobili odgovor da sva njihova vozila koja vrše javni prijevoz imaju ugrađenu klimu te da se ona redovno i koristi tokom ljeta.

"Autobusi kompanije Centrotrans, koji saobraćaju u javnom gradskom prijevozu u KS, opremljeni su klima-uređajima. Naime, klima se u autobusima smatra standardnom opremom i svi novonabavljeni autobusi zadovoljavaju tehničke kriterije prijevoza putnika. U klimatiziranim autobusima klima se redovno koristi tokom cijele sezone. Naravno, u slučaju većih gužvi u autobusu moguće je da klima ne može dovoljno rashladiti autobus, također riječ je o gradskim autobusima koji imaju česta zaustavljanja i veći promet putnika, što otežava bolju funkcionalnost klima-uređaja", stoji u odgovoru Centrotransa.

S druge strane, iz GRAS-a su nam kazali kako imaju šest autobusa koji posjeduju klima-uređaj, a to su vozila na pogon prirodnim plinom (CNG plin).

"Što se tiče ostalih vozila, postoji tehnička mogućnost za ugradnju rashladnih uređaja s tim da bi, prethodno, u vozilima trebalo izvršiti ugradnju zračnih instalacija. Naše opredjeljenje je nabavka vozila koja posjeduju klima-uređaje, kao i opredjeljenje Ministarstva saobraćaja i Vlade Kantona koji su najavili nabavku potpuno novih, modernih, klimatiziranih vozila za javni gradski prijevoz s ciljem pružanja što konfornijeg i udobnijeg javnog gradskog prijevoza građanima", spominju iz GRAS-a.