{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Granični prijelaz Bijača će biti završen na vrijeme

F
22.4.2013. u 14:26
4
3
Granični prijelaz Bijača će biti završen na vrijeme
4
Granični prijelaz Bijača će biti završen na vrijeme
Bevanda, Nikšić, Bijedić i Karić
Međunarodni granični prijelaz Bijača kod Ljubuškog bit će završen na vrijeme, odnosno do 1. jula, utvrdili su predstavnici izvršne vlasti u BiH i Federaciji BiH nakon današnjeg sastanka s čelnicima javnog preduzeća Autoceste FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ensadom Karićem i Mirom Džakulom.
"Prijelaz Bijača će biti gotov do 1. jula, kao i sve pristupne ceste. Time će biti demantirani svi zloguki proroci koji govore da se to tamo nešto radi, ali da se neće završiti i da toga neće biti", izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon obilaska gradilišta na prijelazu Bijača i sastanka koji je upriličen u Centru za održavanje i kontrolu prometa.

Bevanda je kazao kako je danas dobio uvjeravanja i da će međunarodni granični prijelaz Gradiška biti završen na vrijeme.

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je nakon obilaska gradilišta i sastanka kako je zadovoljan onim što je danas vidio i čuo te istaknuo vrlo dobru suradnju svih sudionika u ovom projektu od lokalnih vlasti, države, ministarstava, javnih preduzeća i izvođača radova.

"Ovo je projekt kojim se ponosimo i dovršit ćemo ga u zadanom roku ako ne i prije", ustvrdio je Nikšić, dodavši kako razlog za ponos govori i činjenica kako su od ostvarenih ušteda na ovom projektu za lokalnu zajednici izgrađen vodovod te obnovljen regionalni put.

"Ne treba zanemariti i da na izgradnji ovog dijela autoputa najvećim dijelom rade domaće kompanije. Očekujemo da se još osposobe i u narednom razdoblju budu respektabilan faktor za izgradnju kompletnog koridora 5C", kazao je federalni premijer.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić također je utvrdio da će prijelaz Bijača biti izgrađen u planiranom roku te da je to bilo samo sporno kod jednog dijela medija.

"Sve što smo radili, radili smo s jasno definiranim rokovima i garancijama da će posao s graničnim prijelazima biti završen pravodobno i kao što ima odgovornih za neizvršenje obaveza, tako ima odgovornih za izvršenje obaveza. A najveći krivci za izvršenje obaveza na ovom projektu su horizontalna i vertikalna komunikacija između svih institucija u ovoj zemlji", kazao je Hadžić.

Na novinarski upit šta bi se dogodilo u slučaju da se zakasni s izgradnjom međunarodnog graničnog prijelaz Bijača, ministar je odgovorio kako bi to izazvalo mnogo komplikacija.

"Eventualni prekid graničnog prometa na jedan ili dva dana podrazumijevao bi velike komplikacije. Ali pošto u ovom slučaju toga ovdje nema, mi se trebamo potruditi voditi o računa o ostalom setu planiranih aktivnosti", kazao je Hadžić, istaknuvši kako su danas dobili informacije kako će do ljeta 2014. godine biti završena dionica autoputa do Zvirovića te da se već kreće s projektiranjem dionice do Počitelja.

"Danas ste mogli vidjeti da postoji puna spremnost za neophodnu podršku Autocestama FBiH. Trebamo nastaviti ovaj posao te time stvoriti potrebne pretpostavke za razvoj privrede", poručio je Hadžić, navodeći kako bi se cijeli autoput kroz BiH mogao dovršiti i prije postavljenog roka ako se nastavi sa sadašnjim intenzitetom

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istaknuo je kako izgradnja međunarodnog graničnog prijelaza Bijača uspjeh u "moru loših vijesti".

"Kad ovog graničnog prijelaza ne bi bilo poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja mogli bi izvoziti svoje proizvode u Hrvatsku tako što bi ih morali vozili na sjever BiH i tamo preći s njima granicu", kazao je Bijedić, pojasnivši da su pravila Evropske unije takva da samo na određenim prijelazima mogu prelaziti određene robe.

"U tome je uspjeh da se ovaj prijelaz završi na vrijeme", kazao je Bijedić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: