Nastavlja se štrajk
7

Granična policija: Vijeće ministara koristi metode CK Saveza komunista

Piše: Nedim Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Kako Vijeće ministara BiH i predsjedavajući Vjekoslav Bevanda idalje odbijaju dijalog sa Sindikatom Granične policije BiH pod izgovorom da ne žele pristati na pritiske Sindikata, iz ove institucije su kazali kako će se obratiti Uredu Evropske komisije u Sarajevu sa zahtjevom da se o ovakvom ponašanju Vijeća ministara BiH obavijesti i Brisel.

Na današnjoj konferenciji za medije, glavni inspektor u Graničnoj policiji BiH Svevlad Hoffman, kazao je kako je do ove odluke došlo nakon jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH gdje je između ostalog zatraženo da rukovoditelji policijskih agencija na nivou BiH dostave izvještaj o sigurnosno-političkoj situaciji u BiH proizašloj iz ovih događaja.

"Prije svega moramo reći da ton predmetnog zaključka Vijeća ministara BiH svojom konotacijom pripada vremenu dalekom iza nas, kada su Centralni komiteti Saveza komunista suočeni za nezadovoljstvom radnika posezali za procjenom bezbjednosno-političke situacije s ciljem zaplašivanja i discipliniranja istih. Nemamo ništa protiv te odluke jer se procjenom može samo utvrditi da su postignuti izuzetni radni rezultati u vidu otkrivanja velikog broja nevažećih isprava", naglasio je Hoffman.

Osim obavještavanja Ureda Evropske komisije, predstavnici Sindikata kazali su i kako će o svemu obavjestiti Međunarodnu organizaciju rada sa sjedištem u Ženevi.

"Nećemo popustiti pod pritiscima onih koji ne drže do svoje riječi i koji sa pozicije sile pokušavaju pobjeći od rješavanja gorućih problema. Štrajk se nastavlja, ali radikalnijih promjena trenutno neće biti. Moramo istaći da je poražavajuće da predsjedavajući Vijeća ministara BiH nema svoju riječ u cijelom ovom slučaju. Imamo posla sa vrlo nevjerodostojnim partnerom u pregovorima što je veliki problem", navode iz Granične policije.