Pregovori traju
1.1k

Granična policija: Migranti će morati napustiti prijelaz Maljevac, milom ili silom

Piše: E. M.
Migranti na GP Maljevac (Foto: E. M./Klix.ba)
Migranti na GP Maljevac (Foto: E. M./Klix.ba)
Glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković u izjavi za medije na Graničnom prijelazu Maljevac je kazala da migranti neće moći ostati na ovoj lokaciji te da će otići pregovorima ili na drugi način.

Dujković je kazala kako je na GP Maljevac trenutno od 120 do 150 migranata koji odbijaju napustiti ovu lokaciju, ali da će morati do toga doći.

"U ovom trenutku ima od 120 do 150 migranata među kojima nisu migranti koji su sinoć pravili problem. Svi pregovori, osim u kontekstu da napuste ovu lokaciju, protiću veoma dobro, oni su se odmakli od policijskog kordona, a njihova namjera je da ostanu na ovoj lokaciji. Međutim, to će im biti onemogućeno, ali prije svega, još uvijek se vrše pregovori s njima da idu s ove lokacije, a granična policija im ne može osigurati smještaj i uslove kakve oni traže da bi se premjestili", kazala je Dujković.

Dodala je kako u ovom trenutku još uvijek traju pregovori, migranti nisu nasilni, a situacija je mirna.

"Oni će biti uklonjeni, a nadam se da to neće uključivati mjere koje podrazumijevaju policijsku silu. Problem zbog kojeg ne žele otići jeste taj što prihvatni centar Trnovi, u koji bi mogli ići, nije toliko uvjetan kao lokacije u koje smo smjestili migrante s GP Izačić", dodala je Dujković.

Istakla je kako granična policija sprečava pomjeranje migranata prema granici Hrvatske, ali da im je potrebna podrška od drugih kako bi se ovi migranti smjestili.

Pomoćnik direktora GP BiH pregovara s migrantom već nekoliko sati.

"Granična policija nije nadležna za javni red i mir. Nemamo specijalne jedinice da rješavamo jučerašnje situacije, a imamo dosta službenika koji su povučeni s drugih jedinica. Određeni broj službenika je prekomandovan na istok i sjeveroistok BiH kako bi se spriječio ilegalni ulazak migranata u BiH. Međutim, već sada smo opremljeniji i ovdje su još ostali migranti koji ne pokazuju agresivna ponašanja", zaključila je Dujković.