BiH
0

Granična policija BiH: Oštro protiv korupcije

SRNA
Vinko Dumančić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vinko Dumančić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Granična policija BiH nastaviće da se oštro suprotstavlja svim oblicima korupcije u svojim redovima - najavljuje dosadašnji direktor Vinko Dumančić i napominje da je suspendovano 14 policijskih službenika zbog postojanja sumnje da su počinili ta krivična djela.

Zbog izvršenja koruptivnih krivičnih djela nadlenim tužilaštvima tokom 2013. godine podnesena su četiri službena izvještaja za šest šest krivičnih djela u kojima je prijavljeno sedam državljana BiH.

Takođe, evidentirano je 2.470 prelazaka ili pokušaja prelaska granice BiH osoba za kojima su nadležni organi raspisali potjernice ili potrage, kao i onih osoba koje imaju zabranu prelaska granice BiH ili je riječ o bezbjednosno interesantnim osobama.

Istovremeno, napominje Dumančić u intervjuu Srni, registrovano je 2.079 stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, jer nisu ispunjavali zakonom propisane uslove, što se posebno odnosilo na Ukrajince i Albance.

Granična policija je u prošloj godini otkrila i spriječila 228 osoba da ilegalno pređu granicu BiH, od čega je na graničnim prelazima bilo 37, a u graničnom pojasu 191 osoba.

"Najviše 'ilegalaca' bilo je među državljanima BiH, čak 108, dok je najveći procenat, oko 45 posto, otkrivenih osoba zabilježen na granici sa Hrvatskom", ističe Dumančić.

U prošloj godini nastavljen je trend rasta broja prihvaćenih osoba s područja Kosova i državljana Albanije, i to u procentu od oko 76 posto u odnosu na ukupan broj prihvaćenih stranih državljana.

Kada je riječ o učešću i rezultatima Granične policije BiH u akcijama provedenim tokom prošle godine, zajedno sa drugim policijskim agencijama i službama iz BiH i okruženja, Dumančić posebno pominje saradnju sa slovenačkim MUP-om i operativnu akciju "Kašmir", koja je vođena protiv krijumčara ljudima.

Na teritoriji BiH tom prilikom lišeno je slobode 17 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je ilegalne migrante s područja Kosova, preko BiH i Hrvatske, krijumčarila u zemlje EU.

Uspješno je provedena i međunarodna operativna akcija "Jug", u saradnji s MUP-om Hrvatske, usmjerena protiv organizirane kriminalne grupe koja je krijumčarila osoba sa Kosova i Turske, kada je lišeno slobode 14 osoba, napominje Dumančić.

Granična policija je nadležnim tužilaštvima u BiH podnijela 20 izvještaja zbog izvršenih 20 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama, pri čemu je prijavljeno 28 osoba.

Dumančić navodi Srni da je veliku pažnju Granična policija posvetila i pripremi i donošenju strateških dokumenata za efikasno upravljanje granicom BiH, što je realizovala uz podršku IPA programa.

Prema njegovim riječima, izmjene sistematizacije radnih mjesta omogućavaju zapošljavanje policijskih službenika koji će biti angažovani na Međunarodnom graničnom prelazu Bijača, te sektorima koji pokrivaju strateško planiranje i analizu, zaštitu tajnih i ličnih podataka, evropske integracije itd.

Granična policija BiH izrasla je u jednu od najbolje organizovanih i najuspješnijih agencija za provođenje zakona u BiH, zahvaljujući prvenstveno visokom profesionalizmu njenih pripadnika.

Dumančić nahlašava i tijesnu saradnju sa domaćim i međunarodnim partnerima, policijskim agencijama i nadležnim institucijama.

Vinko Dumanić, koga je na ovoj funkciji nakon isteka dva mandata naslijedio Zoran Galić, zahvalio je svim zaposlenim u Graničnoj policiji BiH za korektnu saradnju.