Dobra saradnja s građanima
0

FOTO / Granična policija BiH obilježila 11 godina rada

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Svečanom ceremonijom u ponedjeljak je u Sarajevu obilježeno 11 godina rada Granične policije BiH, odnosno Dan Granične policije BiH.

Direktor Granične policije Vinko Dumančić prezentirao je rezultate postignute u proteklom periodu te kazao da je tome ponajviše doprinijela dobra organizacija i tehnička podrška, visok nivo profesionalne svijesti uposlenika te dosta dobri zakonski okviri.

U ime pripadnika Granične policije i u svoje ima obećao je da će svoje poslove i dalje obavljati u saradnji s građanima kojima služe, te ostati pouzdan partner drugim agencijama za sprovedbu zakona.

Rekao je da se poslovi granične kontrole na granici dugoj oko 1.600 km i na 88 graničnih prijelaza obavljaju u skladu sa najboljim standardima i praksama srodnih agencija u Evropi i svijetu. Jedan od pokazatelja efikasnosti rada svakako je podatak da je pojačanim graničnim provjerama na graničnim prijelazima otkriveno 727 osoba za kojima su raspisane potjernice nadležnih tijela u BiH i međunarodne potjernice.

Za postignute rezultate uposlenicima Granične policije, kao jedne od upravnih organizacija u sastavu Ministarstva, čestitao je resorni državni ministar Sadik Ahmetović.

Istaknuo je značajne rezultate postignute iz oblasti borbe protiv organiziranog kriminala na međunarodnom nivou, gdje su u suradnji s policijskim agencijama susjednih država proveli niz aktivnosti. To je u prošloj godini rezultiralo donošenjem određenog broja pravosnažnih osuđujućih presuda s izrečenim višegodišnjim zatvorskim kaznama.

Ahmetović je uvjeren da će državna Granična policija nastaviti s poduzimanjem aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje sigurnih i kontroliranih granica radi sprječavanja i otkrivanja svih oblika prekograničnog kriminala uz istovremeno stvaranje otvorenih granica s ciljem olakšavanja legalnog prelaska ljudi, robe i vozila.

U sklopu obilježavanja Dana Granične službe BiH uručena su pojedinačna i kolektivna priznanja najboljim službenicima i uposlenicima koji su doprinijeli razvoju službe, najbolje plasiranim ekipama na nedavnom turniru u malom nogometu, kao i najboljima u streljaštvu.