Hoffman za Klix.ba
109

Granična policija BiH ne očekuje da će Turska pustiti milione izbjeglica prema EU

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman u razgovoru za Klix.ba komentarisao je trenutnu situaciju u Turskoj u vezi sa migrantskom krizom te bombastične najave da će tri do četiri miliona izbjeglica krenuti ka EU preko Bosne i Hercegovine.
Odmah na početku razgovora Hoffman naglašava da je procjena Granične policije BiH da neće doći do realizacije pompezne najave o višemilionskom kretanju migranata iz Turske prema EU.

"Smatramo da je to više jedan iskaz dnevnopolitičke potrebe u Turskoj imajući u vidu da je prije nekoliko Turska doživjela udarac pogibijom 33 vojnika i više desetina ranjenih. Očigledno je u tom momentu trebalo, po staroj političkoj matrici, trebalo da se proizvede jedna nova bombastična vijest koja bi u drugi plan trebala staviti poražavajuću činjenicu, jer treba izaći pred majke, žene i sestre tih vojnika i objasniti šta su oni radili na teritoriji druge države. Onda je bilo najbolje pustiti to da će nekoliko miliona izbjeglica krenuti prema EU. Postavlja se i pitanje kome bi se Turska svetika kada bi toliki broj izbjeglica pustila prema EU!?", rekao je Hoffman.

Vrijedi istaći da se sada govori o tri do četiri miliona migranata, a da je 2015. preko Turske ka Evropskoj uniji krenulo 1,5 milion izbjeglica.

On kaže da prema ranijoj shemi kretanja migranata oni iz Turske ulaze u Grčku, a zatim se kreću u dva kraka. Prva ruta je Grčka - Makedonija - Srbija - BiH - Hrvatska i dalje, a druga ruta je Grčka - Albanija - Crna Gora - BiH - Hrvatska i dalje.

Što se tiče spremnosti Granične policije BiH da odgovori na izazove migrantske krize, naš sagovornik kaže da GP ulaže maksimalne napore da sve izazove dočekaju spremni.

"Slijede lijepi proljetni dani, a samim tim se stvaraju uslovi za veću cirkulaciju migranata na spomenutim rutama", kazao je.

Svevlad Hoffman (Screenshot: YouTube/BHT)
Svevlad Hoffman (Screenshot: YouTube/BHT)

Na istočnoj granici BiH angažovano je 145 policijskih službenika da pomogne pripadnicima Granične policije. Riječ je o službenicima SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a RS-a. Svi su raspoređeni na istočnoj granici na poslovima nadzora granice.

"Naredbom direktora GP BiH obje mobilne jedinice će biti raspoređene na teritoriji odgovornosti na istoku BiH i oni će dodatno pojačati našu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori", kazao je.

Na pitanje da li bi BiH mogla postaviti "mobilnu ogradu" kakvu je Republika Hrvatska postavila u blizini GP Izačić na sjeverozapadu BIH, Hoffman kaže da su operativne aktivnosti GP BiH limitirane političkim odlukama i da na njih ne mogu utjecati.

"Za jednu takvu, u dogledno vrijeme i potrebnu aktivnost, nažalost moramo pribaviti odgovarajuće saglasnosti političkih faktora koji se ne nalaze na razini države", zaključio je.

Za kraj je istakao da aktuelni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić radi sve što je u njegovoj moći da se pruži podrška Graničnoj policiji. Hoffman kaže da su protekle četiri godine "pojeli skakavci", jer kaže da je bivši čelnik Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Mektić stavljao u ladicu sve inicijative za popunjavanje kadrova u GP BiH te zahtjeve za dodatno tehničko materijalno opremanje.

"To je nanijelo štetu i Graničnoj policiji BiH, ali i stanju sigurnosti u BiH", kazao je.